Közélet

2013.01.11. 08:48

Ennyi pénzért nem vállalják tovább az ügyeletet a háziorvosok

Február végéig a feleknek mindenképpen egyezségre kell jutniuk az ellátás biztonsága érdekében.

K. E. (Dunántúli Napló)

Veszélybe került a kistérség háziorvosi ügyeleti szolgálata, miután a tevékenységet eddig ellátó orvosok közül többen már nem vállalják ennyi pénzért a munkát. A huszonnégy települést magába foglaló körzetben a háziorvosok ügyeleti óradíja 1800 forint volt tavaly, amiből kb. 1500 forint „maradt zsebben”. A térség praktizáló háziorvosainak mindössze egyharmada vállalt szerepet az ellátásban, az anyagi, illetve munkaszervezési okok miatt kimaradókat fiatal, beugró orvosokkal pótolták. Az év végén lejártak a szerződések, és az érintettek jelezték, ilyen anyagi feltételekkel tovább nem vállalják a munkát, ráadásul az ügyeletvezető is lemondott megbízatásáról.

Az érintett települések és az orvosok közötti közvetítő szerepet a bólyi önkormányzat vállalta magára. Mint Hárs József polgármester elmondta, az ügyeletben szerepet vállaló orvosokkal abban állapodtak meg, hogy február végéig a tavalyi feltételek mellett ellátják a munkát. Addig nemcsak az önkormányzatok idei költségvetései készülnek el, de talán már az OEP idei finanszírozási számairól is többet tudnak majd, ami segítheti az egyeztetéseket.

A bólyi körzet háziorvosainak álláspontja egyértelmű, 3000 forint alatti ügyeleti órabérért nem dolgoznának. Hogy a finanszírozási feltételek ezt lehetővé teszik-e, az erősen kétséges. Tavaly ugyanis az érintett települések lélekszámarányosan 25 forint/fő/hónap hozzájárulást vállaltak magukra – az OEP-források felett – az ellátás biztosítása érdekében, azonban ez is csak az 1800 forintos bruttó óradíj kigazdálkodásához volt elégséges.

– Ráadásul a körzet több települése sem teljesítette maradéktalanul a vállalását, a hiányok és a kintlévőségek pótlása a bólyi önkormányzatra hárult – mondta Hárs József. – Mi fizettük a jogszabályban előírt kék fényű villogó felszerelésének félmilliós költségét az ügyeleti autóra is. Városunk eddig is erőn felül vállalt, ezért nagyon bízom abban, hogy megnyugtató megoldást találunk február végéig.

Kamarai ajánlás

A BÓLYI körzeten kívül nincs tudomása arról dr. Princz Jánosnak, a Praktizáló Orvosok Szövetsége Baranya megyei elnökének, hogy a megyében máshol is ilyen kiélezett vita lenne az ügyeleti díjak kapcsán. Ezzel együtt az egészségügyi szakember hangsúlyozta, hogy sem a megyében, sem országosan nem újkeletűek az ilyen jellegű nézeteltérések, aminek kapcsán az orvoskamara már évekkel ezelőtt állásfoglalást adott ki. Ebben rögzíti, hogy a minimális ügyeleti óradíjnak legalább háromezer forintnak kellene lennie. Ellenpéldaként az ügyvédi, közjegyzői óradíjakat említette, de mint mondta, sokszor a szakmunkás óradíjak is meghaladják ezt az ajánlást. A bólyi körzet ügyeletes orvosainak ráadásul nemcsak a munka kihívásaival kell szembenézniük. Az aprófalvas térségben a munka ellátása gyakran sok mozgással jár. Az ügyelet utáni napon a háziorvosok nem rendelhetnek, helyettesről is gondoskodniuk kell.

 

Címkék#Bóly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!