Közélet

2009.08.06. 19:23

Épülnek a kulturális főváros közterei

Bejártuk a köztér-átalakítások főbb helyszíneit, jó pár területen már kivehető az új építészeti arculat – Az EKF fejlesztési igazgatója szerint a legtöbb beruházás határidő előtt elkészülhet.

Nyaka Szabolcs

Uránváros

Az uránvárosi beruházásból az Ybl Miklós utca térköves szakaszát már átadták a forgalomnak. Ez a rész gyakorlatilag összeköti a Mecsek áruház előtti és a 17 emeletes előtti teret. Mivel a három részt a munkálatokkal egy szintre is hozták, így adott esetben egy rendezvénynél az egész terület egybenyitható.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Szilárd Leó parkban már a kertészek dolgoztak: füvesítettek, ültettek
[/caption]

Szemközt, a Szilárd Leó parkban már a parkosítás zajlik, a játszótéri elemek még hiányoznak, de mint Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, ezeket csak a munkák legvégén helyezik el. A park közepén kis pavilon áll majd, játszóházként, melegedőként. A park körül kialakítottak parkolókat, megoldották a csapadékvíz-elvezetést. A már elkészült térköves szakaszokon látszik, hogy az út és a járda találkozása a zebráknál mindenhol akadálymentes – ez jó hír a kismamáknak, kerekesszékeseknek is.

Tettye

A Tettye-beruházást a legtöbben a felső szakaszáról látják, noha az alsó szakaszon is látványos munkák folynak. Gyakorlatilag – a játékok kihelyezése nélkül – elkészült a játszótér, a focipálya. Komoly munka folyik a majdani borház környékén, itt annyi támfalat építenek, hogy akár a középkori városfalnak is beillene.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hosszú támfal védi a város majdani szőlőkertjét, háttérben a borház építése zajlik
[/caption]

A borháztól egyébként gyönyörű kilátás nyílik majd a településre, alatta-mellette pedig a város szőlője lesz. Merza Péter fejlesztési igazgató közölte, a munkálatok időarányosan nagyon jól állnak, s minden esély megvan arra, hogy jóval a november 2-i határidő előtt befejeződjenek.

Széchenyi tér

A Széchenyi téren a bontás mellett, azzal párhuzamosan már az építkezés szakasza is megkezdődött, a csapadékelvezetési és közmű-munkálatokkal.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Széchenyi tér, ahogy most a galambok látják: a bontás mellett már építenek is
[/caption]

Gyakorlatilag eltűntek a tér mellvédjei. Merza Péter fejlesztési igazgató elmondta, hamarosan, várhatóan a jövő héten újabb irányba, az Irgalmasok útja felé is terjeszkedik az építkezés. A régészeti leletek eddig érdemben nem módosították sem a kiviteli dátumot, sem a terveket.

Kertváros

Kertvárosban két jelentős beruházás is folyik: a Nevelési Központ környékének megújítása és a Diana tér rehabilitációja. A NEVKO környékén szinte kész a sétány felső szakasza, a sárga térköveket a környékbeliek már használják. Merza Péter kiemelte: iskolakezdésre a sétány mindkét szakasza olyan állapotban lesz, hogy a Nevelési Központot biztonságosan megközelíthetik a diákok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A NEVKO környékén élők már birtokba vették az új, sárga térkövekkel kirakott sétányt (fotók: Löffler Péter)
[/caption]

Középen javában folyik a munka, épül a szökőkút, az egykori buszállomás helyén a park. A Diana téren a közelmúltban a keleti oldalon végeztek, most a nyugati oldalon folyik a munka – a NEVKO-hoz hasonló sárga illetve szürke térkövek folyamatosan „foglalják el” a területet. Merza Péter szerint a november eleji átadási határidő itt sincs veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!