Közélet

2008.11.03. 19:26

Eredményes lett a WC-pumpás tüntetés

Úgy tűnik, nem volt hiábavaló a Vasasért Egyesület két ízben is megrendezett WC-pumpás tüntetése, amelynek során a vasasi, pécs-somogyi és hirdi lakosokat képviselve annak adtak hangot, hogy nem értenek egyet a pécsi önkormányzat egyik tavaly nyári rendeletével.

Cseri László

A közgyűlés ugyanis meghátrált, és módosította a folyékony hulladékkal kapcsolatban eddig érvényben lévő önkormányzati rendelkezését. Ez arról szólt, hogy a szolgáltató évente egyszer kiszámolja, hogy a csatornával nem rendelkező ingatlanok tárolóiból elszállították-e a vízfogyasztás legalább 40 százalékának megfelelő szennyvizet. Amennyiben ennél kevesebbet szippantottak, úgy a Vízmű kiszámlázza az elvitt mennyiség és a vízfogyasztás 40 százaléka közti különbséget.

Az ISPA-fejlesztésben érintett lakók jogtalannak érezték az el nem végzett szolgáltatás után kiállított számlát, mondta Huba Csaba, a terület képviselője, aki egy éve küzd a rendeletmódosításért. A legutóbbi közgyűlésre ő maga, továbbá az MSZP-s Tóth Bertalan, Tóth Mihályné, Hering Gyula hármas is ugyanazt a módosítást nyújtotta be, végül az utóbbiak javaslatát fogadták el.

Tóth Bertalan alpolgármester az elmúlt nyáron megalkotott rendelet vitáján a jegyzőkönyv tanúsága szerint még az alábbiakat mondta: „Akinek elszivárog a szennyvize, jogszabálysértően beengedi a földbe az is fizessen ugyanannyit, mint aki zárt szelvényű, modern tározóval rendelkezik, és havonta elszállíttatja a tartalmát. A mostani 40 %-kal figyelembe vesznek környezetvédelmi szempontokat. Ha az adott tároló ereszt, akkor érdeke legyen az ott élőnek, hogy ha a 40 %-ot kifizeti, akkor legalább azt a mennyiséget szállíttassa is el.”

A mostani rendeletmódosítással viszont kiveszik azokat a területeket, ahol az ISPA-beruházások folyamatban vannak, ez 6500 fogyasztót jelent. Ha azonban a szennyvízcsatorna műszaki átadása után már eltelt 120 nap, és nem kötöttek rá a vezetékre, akkor ki kell fizetniük az elhasznált víz 100 százaléka utáni szippantási díjat, plusz a környezetterhelési díjat is. Aki ráköt a rendszerre, az viszont – ahogy a városban mindenütt – a teljes elhasznált vízmennyiség után fizet.

Egyéves időszakról szóló számlákat vonnának vissza

A közgyűlés kifejezte abbéli reményét, hogy a Vízmű eltekint a 2007. augusztus 1. és 2008. augusztus 1. közti időszakra kiszámlázott díjak beszedésétől. A számlákat már kiküldték, a befizetés határideje lejárt. Nem tudni, hányan fizették be a 30 ezertől több mint 100 ezerig terjedő nagyságrendű díjakat, és hányan nem. Ezért a közgyűlés felkéri a Vízmű vezérigazgatóját, hogy juttasson el a főjegyző részére egy ilyen tartalmú kimutatást, és tegyen javaslatot a kibocsátott számlák visszavonásának lehetőségéről. A Vízmű lapunk érdeklődésére egyelőre azt közölte, hogy amíg nem látják írásban is a rendeletmódosítás pontos szövegét, addig nem tudják, milyen lépéseket kívánnak megtenni az ügyben. Papp Judit főjegyző viszont elmondta, a jegyzőnek az a törvény által megszabott feladata – azzal együtt, hogy megérti a lakosság gondjait –, hogy behajttassa a díjakat. Egyelőre gondolkodnak azon, hogy ebben az esetben sor kerülhet-e jogszerű intézkedésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!