Közélet

2016.10.30. 18:28

„Ez a munka életforma” - vallja az állatkert új igazgatója

Egy 28 éves fiatalember, a geográfus végzettségű Siptár Dávid vezeti novembertől a pécsi állatkertet. Nem csak terveiről kérdeztük.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Többek szerint szükséges lehet ön mellé egy olyan vezető kinevezése, akinek az állatgondozás a szakmája. Egyetért ezzel?

– Egy vezetőnek nem az a feladata, hogy szakértője legyen minden részfolyamatnak, erre vannak alkalmas középvezetők, nálunk is. Az én feladatom, hogy egy olyan állatkert feltételeit biztosítsam, tartsam fenn, fejlesszem, ami alkalmas arra, hogy turisztikai és környezetnevelési szempontból minőségi szolgáltatásokat nyújtson a látogatóknak és diákoknak.

– Megfelelő vezetőnek tartja magát reklám, vagyis pr- és marketing szempontból? Ez volt az egyik indok, hogy nem hosszabbítottak a korábbi vezetővel, Szatyor Miklóssal.

– Végzettségem geográfus. Terület- és településfejlesztő szakirányon végeztem, az ezzel járó ismeretek és szemlélet egy vezető számára hasznosak. A Budapesti Metropolitan egyetemen posztgraduális képzés keretében kommunikációs tanácsadói képesítést szereztem, ahhoz pr- és marketing ismeretek is hozzátartoznak.

– Régi álma vált valóra?

– Amikor júniusban Borbás Károlyt kinevezték megbízott igazgatónak, magam pedig szolgáltatási vezető lettem, már a kezdetektől minden visszajelzésre érzékenyen figyeltünk. Végig mentünk azokon a pontokon, amelyekkel a látogatók nem voltak teljesen elégedettek. Megtettük a szükséges változtatásokat. Mára egy olyan helyre jöhetnek a látogatók ahol minden hónapra jut színes program, amely családbarát, támogatja a mozgáskorlátozottak tájékozódását és közlekedését. Félreértés ne essék, ezek komfortjavító fejlesztések voltak, még rengeteg feladat áll előttünk. Mostanra tehát már nem csupán feladatként élem meg a munkámat, hanem konkrét célokért dolgozok, s azért, hogy pécsiek, és az ide látogató turisták büszkén, s jó élményekkel távozzanak. A munkatársaimon látom, magamon pedig tapasztalom, hogy ez az állatkerti munka átalakul egy életformává, szemléletté is. Ez már érezhetően elkezdődött.

– Nem húszéves suhanc, de fiatal vezető. Elfogadják, vagy meg kell ezért harcolni?

– Borbás Károly mellett a szó legjobb értelmében vett karaktertől tanulhattam. A munka közben megtanult módszereket, fogásokat alkalmazom, kiegészítve a saját, előző munkáim során megélt tapasztalatokkal, és szemléletemmel. Mi itt egy csapat vagyunk s a munkát is így kell elképzelni. Nem lehetnek tabuk, nem lehetnek kényelmetlen kérdések. Nyíltan és őszintén, de a megoldást keressük, ez a mottónk.

Elhunyt egy fóka is nemrég. Mit állapított meg a vizsgálat?

– Az eset mélyen érintett minket, s a látogatókat is. Felvettük a kapcsolatot más, fókával foglalkozó állatkertekkel, hiszen ez másutt is kérdés, mivel érzékeny állatról van szó, amely sokáig tünetet sem mutat. Sor került már egy helyszíni konzultációra is, a jelenlegi adatok alapján azonban egyelőre nem derült ki, hogy a fóka eredendő betegségét mi okozta. Ezt csak szövettani eredmények tudatában tudjuk megfogalmazni, ezekre még várni kell. Később pontos felvilágosítást tudunk adni.

A személyét az ellenzék sem vitatta

Siptár Dávidot a pécsi közgyűlés múlt csütörtökön nevezte ki a megújult pécsi állatkert élére. Borbás Károoly eleve megbízott igazgatóként dolgozott. A 28 éves geográfus szakember havi alapbére bruttó 650 ezer forint, de ha jól dolgozik, kaphat 30 százalék prémiumot éves szinten.

A személyét senki nem vitatta. A Jobbik képviselői a fizetése összegét kritizálta, más ellenzéki politikusok pedig azt mondták, hogy mivel nincs állatgondozással kapcsolatos végzettsége, kívánatos lenne egy igazgató-helyettesi poszt létrehozása, amelyre szakembert neveznek ki. Ezt egyébként a gazdasági bizottság fideszes vezetője, Csizmadia Péter is kívánatosnak nevezte.

Őri László alpolgármester ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, hogy természetesen – ahogy a múltban is volt – a jövőben is szakmai munkatársak segítik az ügyvezető munkáját. Siptár Dávid hivatalba lépését követően fog javaslatot tenni arra vonatkozóan, hogy az  állatkert dolgozói közül kit kíván szakmai vezetőnek kinevezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!