Közélet

2015.05.03. 14:19

Ezer varjú fészkel Pécsen

Egyre nagyobb a varjúállomány Baranyában. A legtöbb Pécsett és Szentlőrincen fészkel.

bama.hu (Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Irodája)

A hónap folyamán ismét vetésivarjú-számlálást végeztek Baranya területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának munkatárai, melynek eredményeként hat településen 34 fészektelepet vettek nyilvántartásba. A tavalyi 641 párral szemben idén 878 párra becsülik a költő állományt, ami 37 százalékos növekedést jelent. 

A varjak kizárólag lakott területeken vagy azok közvetlen szomszédságában fészkelnek. A felmérés során két helyen találtak száz párnál nagyobb kolóniát. A legnagyobb állomány Pécsett (500 pár) és Szentlőrincen (140 pár) él, míg Csertőn 65 pár, Kétújfaluban 11 pár, Szabadszentkirályon 114 pár, Szigetváron pedig 48 pár alkotta a telepeket.

A pécsi nagyobb telepek esetében a főpályaudvar környékén, az egykori Honvéd Kórház területén és az Árpád-híd szomszédságában lévő telepeken csökkent a fészkelő párok száma. A Nagy Imre utca északi végében 62 párról 60-ra csökkent, a déli szakaszon 57 párról 80 párra nőtt az állomány (a lakosság itt tűri legnehezebben a varjak jelenlétét). A város második legnagyobb telepe a vásártéren található, ahol idén már 76 pár költött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!