Közélet

2008.09.14. 16:32

Ezrek előtt hirdették ki: bazilika lett a kegytemplom

Újabb bazilikával gyarapodott vasárnap az ország: Máriagyűdön, több ezer hívő előtt, Juliusz Janusz apostoli nuncius kihirdette a pápai rendelkezést, a kegytemplom „bazilika minor” rangra emelését.

Balogh Z.

Mindezt Mayer Mihály pécsi megyéspüspök magyar és német nyelven is megismételte, majd megáldotta a bazilikát. Ezzel tizenhétre emelkedett a hazai bazilikák száma.

A kegyhely e rangra emelését a megyéspüspök kezdeményezte, 2005. januárjában az akkori pápánál, II. János Pálnál. A Szentszék döntéséről Mayer Mihály a következő közleményt juttatta el lapunknak: „XVI. Benedek pápa az elődjéhez eljuttatott kérésemet 2008. június 24-én méltányolva, a beadott dokumentumokat megvizsgálva, a máriagyűdi kegytemplomot a Basilica minor rangra emelte, s ezzel együtt adva olyan kiváltságokat, melyek e szent helyre zarándoklóknak adhatók.

 Így teljes búcsú nyerhető azoknak, akik a bazilikát hívő lélekkel látogatják, s ott valamely szent ünneplésén részt vesznek, vagy legalább elimádkozzák a Miatyánkot és a Hiszekegyet a szentgyónás és szentáldozás után, a Szentatya szándékára.”

Teljes búcsú nyerhető még a bazilika búcsúnapján, július 2-án, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, a bazilika cím megadásának napján, június 24-én, illetve minden május utolsó keddjén, a Pécsi Egyházmegye papjainak zarándoklatakor.

A basilica minori rang kihirdetését pénteken este szentmise, majd gyertyás körmenet, szentórák, éjféli szentmise, szombat hajnali virrasztás, reggeli dicséret majd újabb szentmise előzte meg.

Az, hogy a kegytemplom bazilika lett, nem csupán a hívőknek jelent többletet. A máriapócsi és a máriabesnyői bazilikákhoz tartott zarándoklatokkor hatalmas tömegek kelnek útra, és ebből a környék is profitál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!