Közélet

2015.10.07. 16:00

Felednék a szippantót Bogádon és környékén

Már rég elkészültek a kivitelezők a szennyvízhálózat kiépítésével, ám a lakók a mai napig nem köthettek rá az új rendszerre. Hiányzik a tájékoztatás, és üzemeltetői szerződés sincs.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Nemcsak a szennyvízberuházással kapcsolatos pályázat elnyerése és megvalósítása volt hosszadalmas Bogádon és a társult településeken, de a rákötésekkel is várni kell immár több hónapja.

– Hiába készültek el az új vezetékek már hónapokkal ezelőtt, az ingatlanokat a mai napig nem köthettük rá a hálózatra – panaszolták a lakók –, pedig többen mi is elkészítettük a házi bekötővezetékeket, befektettünk több mint kétszázezer forintot, azonban a szennyvíz továbbra is az udvari aknákba folyik, és fizethetjük a drága szippantást.

Pfeffer József, a területfejlesztési társulás elnöke elmondta, a júniusi műszaki átadás-átvételt követően megtörténtek a vezetékhálózaton az utolsó ellenőrző vizsgálatok is, a több lépcsőben készült tervek alapján visszaellenőrizték a megvalósult beruházást.

Kiderült azonban, hogy a térség szolgáltatója (a Tettye Forrásház Zrt.) a jelenlegi áron már nem kíván újabb területeket bevonni a működtetésbe, ráadásul jövő év január 1-jétől hatósági áras lesz a szolgáltatás. Az átmeneti időre vonatkozóan a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal állapítja meg a díjat.

Az érintett képviselő-testületek azonban együttes ülésen szeptember 1-jén arról döntöttek, hogy átmeneti díj és hatósági ár hiányában is üzemeltetési szerződést szeretnének kötni, miután a három község teljesen új szereplő a szolgáltatásban.

– Október 20-ra tűztük ki az üzemeltetési szerződés aláírásának időpontját, október végén nyújt be a szolgáltató üzemeltetési engedély iránti kérelmet – mondta Pfeffer József. – A lakók a víziközmű-társulati tagnyilvántartás alapján várhatóan novemberben kaphatják meg a szerződéseket – egyelőre díj nélkül.

Az ár későbbi megállapítása azt is jelentheti, hogy a szolgáltatást igénybe vevők akár több hónapra visszamenőleg fizetik majd meg a díjat. Az már bizonyos, hogy a tarifa kéttényezős lesz, így ingatlanonként egyszeri alapdíjat és egy fogyasztásarányos díjat számolnak majd. A lakókat a rákötés lehetőségéről szórólapon tájékoztatják.

Milliárdos keret

Több mint egymilliárd forintos beruházás keretében valósult meg a szennyvízhálózat kiépítése, amely négy települést érintett, Bogádot, Romonyát, Nagykozárt, illetve Kozármislenyt. A három községben új hálózat készült, a kisvárosban pedig egy nyomóvezeték épült Pécs-Nagyárpád irányába, valamint egy átemelő létesült, hogy ezzel is növeljék az eddigi kapacitást. A kozármislenyi nyomóvezeték közvetlenül nem érint lakóingatlanokat, a város rendelkezik üzemeltetési szerződéssel. A falvakban a ráköthető ingatlanok száma megközelíti az 1200-at. Szintén a szennyvízberuházást követően újították fel a Bogádon és Romonyán átmenő 5611-es számú állami főutat teljes szélességben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!