Közélet

2010.03.02. 14:08

Feljelentés lett az Expo Center-ügyből

A rendőrségen tett feljelentést Pécs városa az elhibázott Expo Center beruházás miatt - jelentette be Páva Zsolt polgármester.

bama.hu

A napokban fejezte be munkáját az Expo Center előkészítésének, kialakításának folyamatát vizsgáló bizottság. Ahogy lapunkban is beszámoltunk róla, nyilvánosságra került az összefoglaló jelentésük, több súlyos megállapítással. Ennek kapcsán Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere közölte: kedd délelőtt a rendőrségen büntetőfeljelentést tett az EXPO Center ügyeiben, ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az EXPO Center 2006-ban nyílt meg, összesen mintegy 3 milliárd forintot emésztett fel (fotó: DN)
[/caption]

Újságírói kérésre a polgármester bemutatta a büntetőfeljelentés írásos változatát, s ebből kiderül, hogy a pécsi önkormányzat vesztegetés, számvitel rendjének megsértése, csalás, hűtlen kezelés, valamint hanyag kezelés gyanúja miatt tett feljelentést. Mint lapunk kérdésére Páva Zsolt elmondta, városvezetőként egyértelműen kötelessége ilyen ügyben megtenni a szükséges lépéseket.

A polgármester elmondta: az önkormányzati eseti bizottság részletes munkát végzett, s egy csaknem 60 oldalas dokumentumot készített a beruházás körülményeiről. Ez alapján nyilvánvaló, hogy az EXPO Centerrel kapcsolatban történtek olyan szabálytalanságok, amelyek érdemesek a további, immár a nyomozóhatóság általi kivizsgálásra. A polgármester egyben leszögezte: az EXPO Center ügyeit vizsgáló bizottság munkája mindenképp köszönetet érdemel.

Füredi Péter, a bizottság elnöke sajtóközleményben adta hírül, hogy egyetért a büntetőfeljelentés megtételével. Az MDF-es önkormányzati képviselő azt is közölte, hogy szerinte ezt már korábban, 2006-ban meg kellett volna tennie az akkori városvezetésnek, illetve a Pécs Holding korábbi első emberének.

A Dunántúli Napló megkereste az ügyben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Zsobrák Péter százados, a főkapitányság sajtóreferense elmondta, 3 nap áll rendelkezésre, ez alatt dönteni kell arról, hogy elrendelik-e a nyomozást, avagy erre nem látnak okot. Még egy eshetőség van, a feljelentés-kiegészítés elrendelése, erre 15 nap áll rendelkezésre.

Páva Zsolt polgármester a keddi sajtótájékoztatón leszögezte: bíznak a nyomozóhatóság munkájában, s abban, hogy fényt derítenek a felelősök kilétére – nem bűnbakot keresnek, hanem valódi felelősöket. A cél az, hogy Pécsett ne ismétlődhessen meg ilyen beruházás, s ne fordulhasson elő, hogy bárki is büntetlenül herdálja el a város pénzét.

Amint arról beszámoltunk: az EXPO Center – több sikertelen átadási kísérlet után – 2006-ban nyílt meg, összesen mintegy 3 milliárd forintot emésztett fel, s jelentős adósságba sodorta a városi céget, a Pécs Holdingot is.

Kelemen László: elfogult a bizottság jelentése

Kelemen Lászlót, a PVV Zrt. egykori vezérigazgatóját is tanúként hallgatták ki az Expo Center kivitelezési munkálataihoz kötődő büntetőperben, amely tegnap folytatódott a Baranya Megyei Bíróságon. A volt vezérigazgatót megkérdeztük, miként értékeli Páva Zsolt bejelentését, illetve az Expo vizsgálóbizottság által készített, a napokban nyilvánosságra került jelentést, amelyben őt is felelősnek nevezik meg. Kelemen László annyit kívánt csak mondani, hogy a vizsgálóbizottsági jelentés szerinte nem korrekt, és elfogult, a ház, vagyis az Expo Center pedig áll és működik. A per előzménye a CopyMed Kft. – az Expo-ügy egyik károsult alvállalkozója – nevében dr. Tatár László ügyvéd által tett feljelentés, amelyet bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt tett a Pécsi Rendezvényszervező Kht., a KIPSZER Kft. és a KIPSZER Rt. képviselői ellen. Ítélet tegnap sem született a perben, amelynek folytatására a Pécsi Ítélőtábla kötelezte a Megyei Bíróságot, egyben hatályon kívül helyezve az eljárást megszüntető korábbi végzést. n B. A.

Büntetőfeljelentést tesz a város Expo Center ügyben - a polgármesteri hivatal sajtóközleménye

Büntetőfeljelentést tesz a város az Expo Center ügyében, a több milliárdos elhibázott beruházás ugyanis nem maradhat felelősök nélkül. Soha többé nem ismétlődhet meg olyan, mint az Expo esetében, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt megakadályozzuk.

Köszönet illeti az Expo Center ügyében vizsgálódó bizottságot és azok tagjait.
Álláspontunk, hogy legyen teljes mértékben nyilvános, és hozzáférhető a vizsgálati anyag, mára teljesült, így bárki megismerheti az igazságot – akár a pécsi sajtóból is.

A város haladéktalanul megteszi a büntetőfeljelentést az ügyben. Nem bűnbakokat keresünk, hanem azokat a valódi felelősöket, akik sorozatos hibákat követtek el Pécs történetének egyik legszomorúbb beruházása során – milliárdos veszteséget okozva a pécsieknek és a városnak.

Ijesztő az a kapcsolati háló, az érdekek polipszerű összefonódása, amely az Expo Center beruházást kísérte, és amely, a vizsgálati anygokból elénk tárult. Bízunk a nyomozó-hatóság munkájában, bízunk abban, hogy fényt derítenek a felelősökre.

A célunk az, hogy Pécsett ne ismétlődhessen meg ilyen beruházás, és soha többet ne fordulhasson elő, hogy bárki büntetlenül herdálja el a város és a pécsiek pénzét.

Dr. Páva Zsolt
Pécs polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!