Közélet

2009.03.08. 22:04

Félmilliárd forintot kapnak a polgárőrök

Soha nem látott összeget, közel félmilliárd forint állami támogatást kap az idén a polgárőrség. A falvakban megjelenik a posztos polgárőr, a mozgó járőrcsapat, s fegyverviselési engedélyt kérnek.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Alighanem az ország legnagyobb közbiztonsági önkéntes hadserege a polgárőrség. Nyocvanötezer fős, mondotta szombaton Pécsett Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, az önkéntesek megyei közgyűlésén, aki egyúttal bejelentette: eddig soha nem látott támogatást, közel félmilliárd forintot kapnak a kormánytól az idén.

Ez egyesületenként százezer forintot jelent, amit bármire elköthetnek. Benzinre, ruhára, telefonra, éjjel is látó berendezésekre, másra. Bevezetik a posztoló rendőr mintájára a posztos polgárőr fogalmát, aki a nap huszonnégy órájában egy adott ponton mindig megtalálható. Kialakítják a mobil járőrszolgálatokat, hogy oda is eljussanak, ahol nincs szervezett őrszolgálat.

Két fontos áttörést is szeretnének elérni, jelesül, hogy minden polgárőr viselhessen önvédelmi fegyvert, másrészt joga legyen az elkövetőt tetten érés esetén ne csak visszatartani a rendőr érkezéséig, hanem igazoltatni is.

Tény, hogy manapság már különösen a falvakban nélkülözhetetlenek, de már a városokban is jó szolgálatot tesznek azzal, ha szemmel tartják a fontosabb közterületeket, parkokat. Védik a lakosságot a besurranó tolvajoktól, azoktól, akik kirámolják füstölőt, kiskamrát, présházat, a házalóknak álcázott trükkös tolvajoktól, a fémgyűjtőktől és mindenki mástól, aki valamiféle rosszban sántikál. Képzettek, tudják, hogy mikor hol kell lenniük, mire kell figyelni ünnepek idején, ha netán lakodalom van egy településen, vagy mindenki kint van a faluszélen egy temetési szertartáson és csak a kutya vigyáz a házra, kertre, tyúkólra.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Különösen a falvakban nélkülözhetetlenek, de már a városokban is jó szolgálatot tesznek a baranyai polgárőrök, akik évről évre többen vannak
[/caption]

Tóth Tibor, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke szerint a megyei egyesületek számának ugrásszerű növekedése bizonyítja, hogy a hatékony önvédelemre más megoldás nem igen kínálkozik napjainkban. Jó az önkéntesek kapcsolata a rendőrökkel, sőt, amint azt Dakos József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány megerősítette, e kapcsolatok új minőségének idejét éljük napjainkban, hiszen egymásra utaltságuk nélkülözhetetlen.

Száztíz tolvajt fogtak el Baranyában

A baranyai polgárőrök az elmúlt évben összesen 15 ezer alkalommal mintegy 300 ezer óra szolgálatot teljesítettek, illetve vettek részt különböző fórumokon, tanácskozáson, oktatáson, továbbképzésen. S mindezt önkéntesen, egyetlen fillér ellenszolgáltatás nélkül. Ez idő alatt a falvakban, szőlőhegyekben 110 tolvajt értek tetten és fogtak el, köztük sok színesfém- és fatolvajt, garázda és körözött személyeket. Emellett 18 lopott gépjárművet találtak és adtak át a hatóságnak. A rendőrökkel való együttműködés példája: a rendőrök 58 esetben a polgárőrök jelzésére fogtak el bűnelkövetőket, leggyakrabban lopásról és rongálásról volt szó. A megyei polgárőrök hat alkalommal vettek részt eltűnt személyek felkutatásában.

Már több mint háromezren az „állományban"

Amíg nyolc éve csupán 23 polgárőr egyesület volt a megyénkben, ma már százhárom, s néhány százról háromezer fölé nőtt a létszám. Tavaly a baranyai egyesületek több mint 3000 polgárőre összesen 15 ezer alkalommal mintegy 300 ezer óra szolgálatot teljesített. A polgárőri együttműködés évek óta rendkívül szép példája a Mohács környéki polgárőrök összefogása a busójárás biztosításában, de egyre inkább gyakorlattá válik a szomszédos települések polgárőr-szolgálatainak egyeztetése,  z időpontok összehangolása, a tevékenység koordinálása. Kiemelt feladatuknak ígérkezik a 2010 Pécs Európa Kulturális Fővárosa rendezvényei biztosítása, az idegenek segítése, útbaigazítása.

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#Bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#Harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!