Közélet

2014.11.27. 11:17

Fizetős lesz a pécsi elkerülő út

Más megyeszékhelyeket ingyen lehet elkerülni a sztrádán, Pécs elkerüléséért azonban fizetni kell majd. A szaktárca indokol.

Kaszás E. (Dunántúli Napló), bama.hu

Frissítve: Csizi Péter országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, már csütörtökön felvette a kapcsolatot a szaktárcával: azt kérte, közösen nézzék végig tételesen, más nagyvárosokban mi a gyakorlat. Kijelentette: ha másutt ingyenesek a várost elkerülő sztrádaszakaszok, akkor ennek Pécs esetében is így kell lennie.

Fizetős lesz a pécsi Kertváros tehermentesítésére tervezett, a szocialisták által 2012-re ígért, Orbán Viktor 2010-es kampányában „elintézett ügy”-nek nevezett, de a friss információk szerint további hónapokat csúszó, jelenleg 2015 júniusára várható elkerülő út – értesült a meglepő hírről a PécsiÚjság.hu.

Az információ kapcsán azonnal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékeseihez fordultunk, ahol Arzt Gergely kommunikációs főosztályvezető nemcsak megerősítette a hírt, hanem meg is indokolta: „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem tervezi a díjmentesen igénybe vehető útszakaszok körének bővítését. A Pécs déli elkerülő az e-útdíjas és e-matricás rendszerben is fizetős M60 folytatásaként épül meg.”

-------------------------------------------------------------------------------
Ön mit szól ahhoz, hogy fizetős lesz az elkerülő? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------------------

Kérdésünkre Arzt Gergely elmondta, hogy a fizetési kötelezettség a személyautókra ugyanúgy vonatkozik majd, mint a tehergépgépjárművekre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre egy előkészítés alatt álló tervezetről van szó, aminek bevezetésére az elkerülő átadásakor – a legújabb verzió szerint jövő júniusban – kerülhet sor.

A várható döntés hatását jól érzékelteti, hogy személyautóra egy tíznapos matrica közel háromezer, az éves díj csaknem 43 ezer forintba kerül. A tervezet azért is különös, mert több vidéki megyeszékhelyet – így Székesfehérvárt, Győrt, Nyíregyházát, Kecskemétet is –, sőt, kisebb városokat is – Mosonmagyaróvárt és Hatvant – ingyen kerül el az autópálya, és például Tatabánya és Tata között sem kell fizetni az M1-en (az ingyenes szakaszok teljes listája ITT tekinthető meg).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!