Közélet

2006.10.28. 10:06

Föld alá kerül a pécsi kispiac

Pécs | Egy év múlva, a város EKF fejlesztéseivel összehangolva indul a Búza téri kispiac és a környező épületek rehabilitációja és modernizációja.

K. E. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A piaci árusok korábban jelzést kaptak arról, hogy költözniük kell. A mostani változásnak valamennyien örülhetnek, hiszen 2007 végéig maradhatnak (fotó: Löffler Péter)
[/caption]– Az elkövetkező egy évet a nagyszabású fejlesztés előkészítésére, a pontos tervek elkészítésére, és az érintettekkel való egyeztetésre szánjuk. A jövő őszszel meginduló munkálatok eredményeként ugyanakkor szándékunk szerint 2010-re a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program kezdetére a beruházás befejeződik – tájékoztatott a témában dr. Kelemen László, a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.
Az elképzelések szerint a kispiac területének föld alatti alsó szintjén mélygarázs lesz. Még mindig a földfelszín alatt, de természetes megvilágítással alakítják ki a modern új piacteret üzletekkel. A felszíni szinten kap helyet az EKF-programhoz illeszkedő, szépen parkosított manufaktúra negyed, ahol a fenntarthatóság igényével a kosárfonástól a szövésig tucatnyi kézműves szakmát mutatnak be látványos formában. A felszíni második szinten befektetői igény szerint irodák, lakások kialakítását tervezik.
A becslések szerint mintegy 4 milliárd forint költségvetésű fejlesztés fontos része a Király utca és a Búza tér felől kapcsolódó belső épülettömbök rehabilitációja, 7-8 gyalogos bejáró kialakítása.

Egy év haladékot adtak a piaci árusoknak

Az előkészítés egy éve alatt, 2007 szeptemberéig tovább maradhatnak a kispiac árusai, üzletbérlői. Erről a fejleményről már értesítette az érintetteket

a PVV Zrt. A döntés értelmében az új határidőig a korábban megszokott formában működik tovább a Búza téri piac és környéke. A cég tájékoztatása szerint az árusoknak és boltosoknak a fejlesztés utáni időszakra is felajánlották az együttműködési lehetőségét. Ez lehet a korábban gyakorolt bérleti viszony, de a piacozók új kezdeményezésként befektetőként is bekapcsolódhatnak a fejlesztésbe, aminek eredményeként akár tulajdonosai is lehetnek az európai színvonalú létesítményben újonnan kialakított üzleteknek.

Ötletbörze is belefér a széles körű előkészítésbe

Az egy teljes év haladékot a program széles körű előkészítésére használja fel a PVV Zrt. Ezzel kapcsolatban dr. Kelemen László elmondta, hogy már a közeli időszakban ötletpályázatot hirdet a cég, ami nem csak a lehetséges építészeti megoldások csokorba szedéséről szól, hanem a modern létesítmény sokszínű funkcióiról, illetve a későbbi működtetéséről is. Az ötletpályázaton, majd a tervek elkészítésén túl nagyon fontos feladat valamennyi érintett teljes körű tájékoztatása. Ezért a társaság illetékesei nem csak a piacozó, üzletbérlő vállalkozókkal veszik fel közvetlenül a kapcsolatot, hanem a már említett, ugyancsak felújításra szánt Király utcai belső lakótömbökben élőkkel is.

a PVV Zrt. A döntés értelmében az új határidőig a korábban megszokott formában működik tovább a Búza téri piac és környéke. A cég tájékoztatása szerint az árusoknak és boltosoknak a fejlesztés utáni időszakra is felajánlották az együttműködési lehetőségét. Ez lehet a korábban gyakorolt bérleti viszony, de a piacozók új kezdeményezésként befektetőként is bekapcsolódhatnak a fejlesztésbe, aminek eredményeként akár tulajdonosai is lehetnek az európai színvonalú létesítményben újonnan kialakított üzleteknek. Ötletbörze is belefér a széles körű előkészítésbe Az egy teljes év haladékot a program széles körű előkészítésére használja fel a PVV Zrt. Ezzel kapcsolatban dr. Kelemen László elmondta, hogy már a közeli időszakban ötletpályázatot hirdet a cég, ami nem csak a lehetséges építészeti megoldások csokorba szedéséről szól, hanem a modern létesítmény sokszínű funkcióiról, illetve a későbbi működtetéséről is. Az ötletpályázaton, majd a tervek elkészítésén túl nagyon fontos feladat valamennyi érintett teljes körű tájékoztatása. Ezért a társaság illetékesei nem csak a piacozó, üzletbérlő vállalkozókkal veszik fel közvetlenül a kapcsolatot, hanem a már említett, ugyancsak felújításra szánt Király utcai belső lakótömbökben élőkkel is. A piaci árusok korábban jelzést kaptak arról, hogy költözniük kell. A mostani változásnak valamennyien örülhetnek, hiszen 2007 végéig maradhatnak (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!