Közélet

2012.07.30. 17:06

Fotót is készítenek minden alkalommal a mérőkről a cég munkatársai

Papír és toll helyett hamarosan kis kézi készülékkel érkeznek a Tettye Forrásház Zrt. vízóra-leolvasói a fogyasztókhoz. Az új, intelligens eszközök a helyszíni munkát és az adatok feldolgozását is egyszerűbbé, gyorsabbá teszik.

DN

Az új technológiát várhatóan szeptemberben kezdi tesztelni a Tettye Forrásház a vízmérők leolvasásánál. A szolgáltató munkatársai ezután nem leolvasólapon, hanem egy kisméretű elektronikus eszközön rögzítik majd az óraállást a fogyasztóknál. Az érintőképernyős készülék gyakorlatilag egy speciális, műszaki célokra kifejlesztett, igen strapabíró okostelefon – ellenáll az ütéseknek, karcolásnak, és persze a vizet is bírja. A tapasztalatok alapján minderre szükség is lehet, hiszen a szerkezetnek extrém körülmények közt, akár a vízóraakna alján is működőképesnek kell maradnia.

A leolvasás rendje ugyanakkor nem változik, ezután is félévente számíthatnak a fogyasztók a Tettye Forrásház munkatársának érkezésére. A leolvasó a helyszínen közvetlenül a készülékbe rögzíti az adatokat, majd minden esetben fényképet is készít a vízmérőről. Az időbélyeggel és helyinformációval ellátott, hiteles felvételek egy esetleges vitás ügyben bizonyító erejűek, egyértelműen igazolják a leolvasás idején tapasztalt állapotot.

– A társaság megalakulása óta arra törekszünk, hogy a belső ügyvitelünket hatékonyabbá tegyük. Ez fokozatosan terjedt ki a vállalatirányítás reformjától kezdve az ügyfélszolgálat fejlesztéséig, most a leolvasási feladatokat, folyamatot gondoljuk újra – mondta el a fejlesztés bevezetése kapcsán Csöngei Adrienn, a társaság sajtóreferense. – Amellett, hogy az eszközök jelentősen megkönnyítik a leolvasók munkáját, az adatrögzítés során csökkentik
a hibalehetőségeket is. A gyűjtött adatok közvetlenül a nyilvántartási rendszerbe kerülnek, ezzel tovább javul a számlázás megbízhatósága.

További előny, hogy pontosan figyelemmel kísérhető a mérők leolvasásának folyamata. Az eszközök műholdas helymeghatározás révén rögzítik a leolvasó útvonalát, ezzel egyértelművé válik, hogy adott esetben a szolgáltató munkatársa valóban ott járt a helyszínen, csak a fogyasztó távolléte miatt nem sikerült
a vízóráig eljutnia. A helymeghatározó szolgáltatás további információkat is ad a leolvasást végző munkatársak teljesítményéről, például látható lesz, mennyi utat tesznek meg napi szinten.

Mindez eddig aligha volt szembetűnő, pedig a leolvasók mindennapos munkája akár teljesítménytúrának is beillene, hiszen a legváltozatosabb helyszíneken, rekkenő hőségben és hózáporban egyaránt járják a várost és a vidéket, hogy begyűjtsék a fogyasztási adatokat.
A leolvasó eszközök próbaüzemét várhatóan szeptemberben kezdik meg, majd élesben is áttérnek a használatukra.

Évi kétezer kilométert gyalogolnak

A Tettye Forrásház Zrt. szolgáltatási területén jelenleg összesen 98 ezer vízmérő van, ebből 31 ezer főmérő és 67 ezer mellékmérő. Lakásonként átlagosan egy vagy két vízmérő van felszerelve, a csúcsot a régi Kertvárosban egy bányászlakás tartja, itt összesen hat vízmérőt szereltek fel.

A leolvasók folyamatosan edzésben vannak, egy-egy munkatárs átlagosan 1100-1200 fogyasztási helyet keres fel minden hónapban, ehhez pedig naponta mintegy hét kilométert kell gyalogolnia. Ha éves szinten kiszámítjuk, ez kétezer kilométer.

„Elnézést, maga talán vak?”

A vízóra-leolvasók az évek során sok mindent tapasztalnak, néha kalandosan zajlik munkájuk. Volt olyan, hogy a fogyasztó bezárta a leolvasót a lakásba, és az is előfordult, hogy vaknak hitték a szolgáltató munkatársát.

– Nyári nap volt, a fényre sötétedő szemüvegem és a leolvasást segítő hosszú, fehér botra rácsodálkozva az ügyfél megkérdezte, hogyan alkalmazhatnak látássérülteket ilyen munkakörben… – mondta az egyik munkatárs. A nagyítóval ellátott leolvasó bot egyébként a nehezen megközelíthető, aknában lévő mérők adatainak rögzítését segíti.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!