Közélet

2005.11.13. 15:12

Foxik és vadászgörények a patkányok ellen

Kutya és görény (no meg egy ember) legszebb együttműködésére lehet példa, ahogy Kosztancsek Gábor és állatai a patkányok ellen küzdenek. A megrendelésre dolgozó patkánykommandót legutóbb egy pécsi építkezésre hívták segítségül.

BAMA

Rágcsálók okoznak problémákat a pécsi belváros egyik elegáns építkezésén. A félkész mélygarázsrendszer zegzugaiba, kábelcsatornáiba vették be magukat, de méreg vagy csapda itt szóba sem kerül. A vadászgörények és a foxterrierek produkciójára viszont mérget lehet venni - fanatikus ellenségeik a patkányoknak.

Először Max, a főnöknek is tekinthető főkutya deríti fel a terepet, és ha patkányt talál, némán jelez. Szinte reszket izgalmában. Ezután Pici, a legeredményesebb vadászgörény vezetésével a második „frontvonalat” képező vadászgörények látnak munkához. A végén lapátos emberek is beszállnak, de csak hogy nejlonzsákba gyűjtsék a tetemeket.

Kosztancsek Gábor az állatok gazdája elmondja: a vadászgörény a görény nemesített változata. A kisebb testű nőstény jobban befér a patkány rejtett járataiba, míg a hímek a tágasabb terekben, például a falusi udvari farakások, szénakazlak környékén fogósabbak.

– Huszonnégy 24 éves korom óta foglalkozom velük – jegyzi meg az állatok gazdája. – A nagybátyám sertéstelepén patkányoztam először. Állataim alaptermészete a vadászat. Szíve szerint a kutya is rávetné magát a patkányra, neki viszont tilos – teszi hozzá.
Érthető is a munkamegosztás, így legalább ebben a csapatban mindenki a saját munkáját végzi.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!