Közélet

2015.11.25. 10:50

Függőben a 400 milliós hitel

A város hitelének engedélyezéséről szóló döntésre várnak - sokak szerint politikai oka van a késlekedésnek.

K. E. (Dunántúli Napló)

Ennyire talán még soha nem várták a Magyar Közlöny megjelenését a városban, mint kedden. Kedd délutánra ígérték ugyanis a döntés megjelentetését a város hosszú távú hitelének engedélyezéséről. Lapzártánkig egyelőre sem az önkormányzat, sem szerkesztőségünk nem találta nyomát az új határozatnak.

Dr. Vass Péter polgármester néhány hete arról tájékoztatta lapunkat, hogy az önkormányzat nagy meglepetésére a kormány nem engedélyezte a kisváros hosszú távú hitelének meghosszabbítását. A 400 millió forintos kölcsönt még a gyógyfürdő befejezéséhez vette fel a város – más fedezete nem lévén a Sziget-Víz Kft.-t terhelte be –, és azóta rendben fizette is a törlesztéseket. A kormányzati döntés azért is meglepő volt, mert több hazai város – közöttük Pécs és Debrecen is – új hitelekhez is megkapta a kabinet hozzájárulását, itt pedig egy tízéves hitelről volt szó.

Többen, így Berkecz Balázs, az Együtt helyi politikusa is politikai indokot vélt a háttérben, azt közölve, a kormány, illetve a kérelmet nem támogató Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő így „bünteti” a civil ellenzéki vezetésű várost. Dr. Vass Péter elmondta, a hitelező Erste november 30-ig adott haladékot a városnak, utána inkasszót ígért.
Szerdán kiderülhet, lesz-e megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!