Közélet

2012.01.03. 13:29

Gyanús számlalevél a postaládákban

Furcsa számlalevelet kapott az elmúlt napokban egyik olvasónk a Telefonkönyv Magyarország Kft.-től.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A számlán az áll, hogy 2011. december 30-ig fizessen be 34 900 forintot azért, hogy a telefonszáma megjelenhessen az idei telefonkönyvben. A levélben szereplő elérhetőség azonban folyamatosan foglaltat jelzett, így olvasónknak nem sikerült megtudnia, miért kellene egy korábban ingyenes szolgáltatásért fizetnie – ráadásul ekkora összeget –, főleg, hogy ő nem is kérte telefonszámának megjelentetését.

Megpróbáltuk mi is utolérni az említett társaságot, szintén sikertelenül. Felhívtuk a Magyar Telefonkönyv-kiadó Társaságot, ahol megtudtuk, több százan hívták már őket a számla miatt, amelyet természetesen nem ők adtak ki. A kiemelt hirdetéseket és reklámokat leszámítva ugyanis az előfizetők telefonszámának megjelentetése továbbra is ingyenes. Miután értesültek az esetről, a cég jogásza megtette a szükséges lépéseket.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez szintén érkezett telefonos és írásos panasz is a számlalevelek miatt. Dr. Góra Zoltánné felügyelőségvezető lapunk kérdésére elmondta, az eset kivizsgálása folyamatban van, de amennyiben az ügy országos szintű, várhatóan a versenyhivatalhoz kerül át. További tájékoztatást csak abban az esetben tudnak adni, ha már felvették a kapcsolatot az illetékes társaságokkal, tette hozzá a felügyelőség vezetője.

Az interneten böngészve hamar kiderült, nem ez az első alkalom, hogy különböző cégek „náluk megrendelt szolgáltatásokra” hivatkozva próbálnak 20-30 ezer forint körüli összeget kicsalni gyanútlan családoktól. A hivatalosnak tűnő levelek, értesítések mögött azonban gyakran egyszerű csalók állnak.

---------------------------------------------------------------------------
Nem akarja, hogy rászedjék? Olvassa el trükkös csalókról, tolvajokról szóló cikkgyűjteményünket
---------------------------------------------------------------------------

Az apró betűs rész

A számla jobb alsó sarkában elrejtve szerepel egy mondat, hogy a befizetés „önkéntes”, és hogy az ügyfél a hátoldalon találja a szerződési feltételeket. Az viszont már olyan halvány és apró betűs, hogy szinte olvashatatlan.

A szöveg szerint a szerződési feltételektől a fizetési határidő előtt tíz nappal ajánlott levélben lehet elállni, a fizetési határidő viszont 2012. január 6-a, az általunk látott levél kézbesítési napja pedig 2011. december 30-a volt.

A szöveg szerint a szerződési feltételektől a fizetési határidő előtt tíz nappal ajánlott levélben lehet elállni, a fizetési határidő viszont 2012. január 6-a, az általunk látott levél kézbesítési napja pedig 2011. december 30-a volt. -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!