Közélet

2008.09.16. 06:48

Hamis diplomával tanított a pécsi tanár

Az idei tanévkezdéskor az egyik pécsi középiskola igazgatója az egyik tanár – egyelőre csak vélelmezhetően – hamis diplomájára bukkant.

B. Z. (Dunántúli Napló)

Egyetlen intézményre sem vet jó fényt, ha kiderül, hogy ott nem éppen a megfelelő képesítés birtokában dolgoznak. Ennél is súlyosabb, ha a képesítés nem is valódi. Az ártatlanság vélelmét természetesen mind az iskola, mind lapunk tiszteletben tartja.

A tanár a második tanévet kezdte volna az iskolában. Az igazgatónak, valamiért, eszébe jutott, hogy ismét átnézze a kollégája dokumentációját. A korábban benyújtott több diploma egyikét gyanúsnak találta. Talán, mert nem a kellő, kalligrafikus írással töltötték ki az illető nevére. Megkereste az okiratot kiállító intézmény tanulmányi osztályát, ott viszont nem tudtak ilyen nevű, az adott időszakban diplomázott végzősről. A tanár a rá következő nap, miután az igazgató kérdőre vonta, felmondott.

A középiskola igazgatója fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a pedagógus nem azt a szakirányt tanította, amiről a „gyanús” diploma szólt. Ezzel együtt az ügyet átadták a rendőrségnek. Hogy a többi diploma valós-e, vagy sem, annak a kiderítése már a hatóság feladata. Zsobrák Péter százados, a megyei kapitányság szóvivője szűkszavúan csak arról tájékoztatott: a Pécsi Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás miatt indított nyomozást a tanár ügyében.

Lapunk úgy tudja, mostanában az érettségibizonyítvány-hamisítás éli a reneszánszát. Emellett viszonylag könnyen lehet hamis közgazdász- vagy orvosi diplomához jutni. Az egyik megbízható forrás Ukrajna, ahol, évjárattól függően, 400–900 euróért beszerezhető egy-egy diploma. A hamis diplomák az előállítók szerint is könnyen kiszűrhetők, bármennyire is hasonlítanak az eredeti okmányhoz. Elég, ha a munkáltató utánanéz a sorszámoknak.

Közmunka, pénz, három év

Közokirat-hamisítást követ el, aki hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja, hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál. Aki közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, az bűntettet követ el. Ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. A közokirat-hamisítás előkészületének egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés a jutalma.

Közokirat-hamisítást követ el, aki hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja, hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál. Aki közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, az bűntettet követ el. Ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. A közokirat-hamisítás előkészületének egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés a jutalma. -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!