Közélet

2014.10.04. 13:29

Haraszty Gábor függetlenséget és vidámparkot ígér

Haraszty Gábor az egyetlen pécsi független polgármesterjelölt. Ha meg is választanák, akkor is kérdéses, melyik képviselő támogatná. A magát szociáldemokratának valló volt MSZP-s politikus azonban úgy véli, pont ezért számíthatna mindenkire, aki Pécsért akar dolgozni. Folytatjuk a jelölteket bemutató interjúsorozatunkat.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Kellett nyomozni, hogy megtudjam, milyen politikai múltja van. Ön az MSZP tagja volt. Ma milyen elveket vall?

– Sokáig, 2008-ig voltam az MSZP tagja, a Vitányi Ivánhoz kötődő szociáldemokrata platform baranyai elnöke, országos elnökségi tagja voltam, ma is, korábban is a szociáldemokrata eszméket vallottam. Vitányi ma a Demokratikus Koalíciót segíti, nekem a Gyurcsány-féle vonal nem szimpatikus. Sosem tagadtam, hogy ''89 előtt az MSZMP tagja voltam a nyolcvanas évek elejétől.

– Miért és hogyan lett pécsi polgármesterjelölt?

– Sok mindennel nem értettem egyet, s így vannak ezzel a barátaim is. A politikában ma nem az egyeztetés, hanem az egyezkedés a meghatározó. Két éve, barátaimnak mondtam először, hogy Pécsnek volt egy polgármestere, Nendtvich Andor, aki harminc évig volt vezető, zord és kemény időkben, de akkor is tudta a város érdekeit képviselni. Neki köszönhető, hogy Pécsett egyetem van, hogy nem csupán Szentlőrincig ér a vasút, hanem Budapestig, de a csatornázás, az ivóvízellátás is ekkor fejlődött, őt példaképnek tekintem.

– Ez tiszteletre méltó, de talán nem haragszik meg, ha azt mondom, vajmi kevés az esély arra, hogy ön legyen a polgármester. Miért indul mégis?

– Nendtvich példáját azért hoztam fel, mert épp itt van az ideje, hogy Pécset olyan polgármester irányítsa, aki nem szolgál ki pártérdekeket.

– Az elmúlt négy évben ez történt?

– Sajnos igen, és korábban is. Nem azt mondom, hogy a város jelenlegi és korábbi vezetői ne lennének tisztességes emberek, de a pártérdekeken nem tudtak felülkerekedni.

– Rendben! Tegyük fel, hogy ön nyer. Nincs, nem lesz ugyanakkor egyetlen saját képviselője sem. Hogyan fogja tudni a programját végrehajtani?

– A város vezetőjének olyan embernek kell lennie, aki átlátja a dolgokat, aki tudja, a mai cselekedetei a jövőben milyen hatást fognak elérni, ha így tud cselekedni, bármilyen kormány van az országban, vagy képviselők helyben, a helyi közösség érdekeit tudja képviselni. Ezeket a tulajdonságokat a magaménak tudom, hisz ezek épp a minőségbiztosításban fontos elvek és tulajdonságok, amivel nap mint nap foglalkozom.

– Mik a legfőbb gondok Pécsett?

– A legnagyobb probléma az elvándorlás és a munkanélküliség, illetve a magas helyi adók. Az építményadót nyolcvan négyzetméterig el kell törölni.

– Mennyi pénz esne ki? Miből pótolná?

– Akár 450 millió forint is éves szinten, de egy működő gazdasággal, jó pályázatokkal ezt pótolni lehetne.

– Azt olvastam önnel kapcsolatban, hogy játszóteret szeretne a Kossuth téren, és felszedni a köveket, meg egy új vidámparkot Pécsett. Igaz ez? És ezzel meg lehetne oldani a problémákat?

– Csak részben igaz. Azt mondtam, hogy a Kossuth teret már eleve így kellett volna tervezni, sok zöldfelülettel, ahol a közösségi funkciókon van a hangsúly, nem a kőrengetegen, de most már ezt csak részlegesen lehet megoldani. A Kossuth téren valóban egy zöldebb, ligetes részt szeretnék, és a köveket is fel lehet szedni majdan, majd egyszer, ha a város olyan anyagi helyzetbe kerül, hogy ezt megteheti. Az biztos, hogy a városvezetésnek a tekintetben fontos szerepe van, lehetne ott több, a fiatalokat jobban vonzó program, méghozzá olyanok, amelyek megfizethetőek. Akár a kulturális és hagyományőrző csoportokat is rendszeresen bevonva, ami a turistákat is vonzaná.

– És a vidámpark? Azt hol kellene felépíteni?

– Nem vidámpark, hanem szórakoztató centrum, fantáziapark, régiesebb és a legmodernebb játékokkal együtt. Ezt Pécs déli részén, közel az autópályához meg lehetne valósítani, olyan parlagon heverő területen, ami nincs művelés alatt. Egy ilyen létesítmény sokat lendítene a város gazdaságán.

– Más kitörési pont?

– A legfontosabb a szakképzés megreformálása. Amíg nem tudunk helyben olyan szakembereket adni, és meghatározni, milyen képzéseket indítunk, nehéz a dolgunk. A szolgáltató szektort fejleszteni kell, ez a jövő útja, ez a szektor már olyan nagy hozzáadott értékkel rendelkezik, mint az ipari szektor, de nyilván azt is erősíteni kell.

Ő nyitotta meg húsz éve a pécsi McDonald’s-ot

Az 56 éves Haraszty Gábor Pécsett született, négy gyermeke van két házasságból. A minőségirányítási szakmérnök oktatott több helyen is, köztük a Pécsi Tudományegyetemen, s nem csak minőségirányítást, hanem külkereskedelmi áruforgalmi ismereteket is tanított, amúgy még élelmiszer-biztonsággal foglalkozott. Ma szellemi szabadfoglalkozású.

Vegyipari gépészeti iskolában tanult, fizikai munkásként kezdett dolgozni, több helyen is, s egyre feljebb, és egyre jobb és jobb helyekre került. Kereskedelmi üzletkötőként is dolgozott, majd vállalkozó is volt.
Ő nyitotta meg húsz éve a pécsi McDonald''s éttermet, annak akkor vezetője volt. Az amerikai rendszerről és munkakultúráról, a hatékonyságról ott sokat tanult.

A minőség meghatároz mindent, tévhit azonban, hogy a minőség a jó szinonimája lenne, az az erkölcsről, a bizalomról szól, aminek szerinte a politikában is működnie kellene, ő polgármesterjelöltként is ezt ígéri az embereknek: minőséget, bizalmat, korrektséget, s hogy amit mond, az úgy van, nem átverés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!