Közélet

2015.04.12. 19:32

Harmincöt család költözik a pécsi gettóból a Komlói úti házakba

Komlói úti társasházak lakói keresték meg a Dunántúli Napló szerkesztőségét azzal, hogy kétségbeesve tapasztalták: az elmúlt néhány hétben a városszéli gettókból több családot is a környékükön található, üresen álló lakásokba költöztettek. Mint megtudtuk, az új program harmincöt családot érint.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

– Egyik reggel megállt egy költöztető autó a házunk előtt, és elkezdték lerakodni a bútorokat – mondja az egyik Komlói úti társasház közös képviselője. – Csak bámultunk, és nem tudtuk, hogy mi történik. Most három héttel a György-telepről érkezett új lakók beköltözése után sem tudunk semmit. Hamarosan aktuális lesz például a közös költség, de azt sem tudom, hogy kitől kérjem el a pénzt.

A lakókat senki sem tájékoztatta

Nem értik a lakók, az illetékesek miért nem vették a fáradságot, hogy tájékoztassák őket a tulajdonosváltásról és az új lakótársakról. Ha valaki csak tervezi a lakásvásárlást, már általában akkor megkeresi a közös képviselőt is, de a költözés után mindenképpen, itt pedig se előzetes egyeztetés, se párbeszéd, se fórum nem volt.

A környéken élők szerint még ma is keresik az eladó lakásokat, több „Lakást vennék a környéken!”, „Eladó lakást keresek a környéken készpénzért!” feliratú cédulát dobtak be a postaládákba, illetve ragasztottak ki a lépcsőházakba. Mint mondták, kicsit furcsa is volt a hirtelen nagy érdeklődés. Az első tapasztalatokkal kapcsolatban elmondták, egyelőre nincs semmi probléma az új lakókkal, de nem tuják, hogy mi lesz akkor, ha bejelentkezik a széles rokonság is.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön mit szól a György-telepiek beköltöztetéséhez?
---------------------------------------------------------------------------

Pályázati támogatásból zajlik a program

A városházától kapott tájékoztatás szerint (két hetet vártunk a válaszra) jelenleg öt szociális városrehabilitációs program zajlik Pécsett, amelyek alapján a szegregált területekről költöztetik át a lakókat az üresen álló lakásokba. A projektben részt vesz a Khetha­nipe Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A lakásokat a pályázati támogatásból vásárolták meg, a projekthez a pécsi önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítania, viszont az ingatlanok Pécs bérlakásállományát gazdagítják. A szociális városrehabilitációs projektben a Hősök terén, Somogy-Bányatelepen, Pécsbányán, valamint György-telepen élők vesznek részt, a költözések összesen 35 családot érintenek.

Csak az arra érdemesek költözhetnek új lakásba

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi a projekt szakmai koordinálását. Csonkáné Utasi Katalin, a Szeretetszolgálat pécsi modellprogramjainak vezetője elmondta, a szociális munkásokkal való együttműködés eredményeként azok a családok költöznek ki a telepekről, akik jelezték ezt a szándékukat, részt vettek az egyéni fejlesztési terv elkészítésében, teljesítették az együttműködési megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, valamint a családokból legalább egy embernek van munkája.

A szociológus szerint jó az esély a beilleszkedésre

Dr. Tistyán László, szociológus, a Fact Intézet vezetője jó esélyt lát arra, hogy a programban részt vevő családok beilleszkedjenek az új környezetükbe.

– Nagyon fontos, hogy a szegregátumból érkezett embereket ne hagyják magukra, hanem folyamatosan segítsék, támogassák, képezzék őket, ebben pedig komoly tapasztalatai vannak a máltaiaknak. Az elmúlt évtizedekben pont azért buktak meg ezek a kezdeményezések, mert ezek az emberek csak lakást kaptak, egyéb támogatást nem. Úgy tűnik, ez a tapasztalat átment, a szeretetszolgálat nagy hangsúlyt fektet az emberekkel való törődésre, támogatásra. Ez a program egyben mintát is jelent a kiemelkedéshez, illetve a támogatás elfogadásához azoknak, akik jelenleg is szegregátumokban élnek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!