Közélet

2014.07.08. 14:35

Hastífuszban fertőződött meg egy pécsi nő

Kórházban ápolták azt az 57 éves pécsi nőt, aki Indiában fertőződött meg.

zsj

A hastífuszban megbetegedett nő pécsi lakóhelyű, már otthonában tartózkodik, jó állapotban van – tudtuk meg dr. Bartakovics Mónika tisztiorvostól. Indiában fertőződött meg, azt megelőzően védőoltásban nem részesült. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában ápolták. Az érintett útitársa nem betegedett meg, a környezetében végzett szűrővizsgálatok sem mutattak ki fertőződést.

A betegség elsősorban fejlődő országokban terjed, széklettel szennyezett tárgyak, ételek, piszkos kéz közvetítésével. Elsősorban nem hasmenést okoz, inkább magas lázzal, fejfájással jár, súlyos esetekben szövődményei lehetnek, melyek idegrendszeri, szív-, tüdő-, illetve bélrendszeri érintettséget okozhatnak – közölte a tisztiorvos.


 
Védekezni ellene alapos kézmosással, kézfertőtlenítő szerek használatával lehet, illetve az utazásaink alatt célszerű kerülni az olyan ételek fogyasztását, melyek nincsenek alaposan átsütve/megfőzve, gyümölcsök, zöldségek esetében pedig csak a hámozott formát válasszuk. A kizárólag palackozott víz fogyasztása – még fogmosáshoz, arcmosáshoz is – szintén alapvető szabály ilyen utakon.

A specifikus védekezésre védőoltás áll rendelkezésre, melyet legkésőbb két héttel utazás előtt célszerű beadatni azoknak az utazóknak, akik a betegség által érintett fejlődő országokba utaznak. Ilyen védőoltásban részesültek a baranyai beteg környezetében élők, valamint az ő egészségügyi ellátásában részt vevők is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!