Közélet

2012.01.11. 19:38

Hétezer utas a pogányi reptéren: távol a vágyott százezer

Tavaly mintegy tizenöt százalékkal csökkent a pogányi repülőtér forgalma 2010-hez képest: hétezer utas fordult meg a légikikötőben. Jó hír viszont, hogy idén is indulnak majd charterjáratok.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Mintegy hétezer utas fordult meg tavaly a pécs-pogányi repülőtéren, mintegy tizenöt százalékkal kevesebb, mint 2010-ben.

– A helyi repülések és a nemzetközi forgalom tekintetében érzékelhető visszaesés leginkább a gazdasági helyzetnek és az üzemanyagárak drasztikus növekedésének tudható be – mondta a Dunántúli Napló érdeklődésére Dragovácz Márk, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. vezetője. Jellemző adat, hogy a kerozin ára száznegyven forinttal emelkedett literenként egy év alatt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tavaly nyáron volt forgalom a pécsi reptéren, s erre idén is lehet számítani, hiszen újra indulnak gépek Pogányból Görögországba és Bulgáriába (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A forgalom összetételéről szólva kifejtette, továbbra is jellemzően a 2–4 személyes kisrepülőgépek használják a pogányi repülőteret. Tavaly mintegy száz olyan légi jármű fordult meg a légikikötőben, amely öt utasnál képes többet szállítani. Ezek jellemzően charter-, illetve üzleti célú járatok voltak.

A repülőtér saját bevételei a csökkenő forgalom ellenére nem változtak, 2010-hez hasonlóan hetvenmillió forint volt. A kiadásokat a korábbiakhoz képest viszont hatmillió forinttal csökkentették.

Az önkormányzat mindemellett kilencvennégymillió forint támogatást adott a működtetést végző cégnek. A reptér vezetése továbbra is arra törekszik, hogy csökkentsék a működésre fordított kiadásokat, ennek részeként a létszám a mostani 21-ről 15–17 főre csökken.

Dragovácz Márk érdeklődésünkre elmondta azt is, a turizmusban érdekeltek folyamatosan dolgoznak menetrend szerinti járat, járatok beindításán, ez azonban – a jelenlegi információk alapján – pénzkérdés, ennek ellenére az ügyvezető bízik a sikerben.

A Dunántúli Napló értesülései szerint továbbra is mutatkozik befektetői érdeklődés a repülőtér üzemeltetése, esetleges megvásárlása iránt, s ezt az ügyvezető igazgató is megerősítette.

Idén is indítanak görög és bolgár járatokat

A repülőtér forgalmának gerincét – legalábbis a nyári időszakban – tavaly is a charterjáratok adták. Vétek Jánosné, a kereskedelmi és iparkamara alelnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a Burgaszba illetve Korfura induló járatok kilencven százalékos kihasználtságúak voltak. Ez igen jó adatnak számít, azonban azt is figyelembe kell venni a számvetésnél, hogy nagyon kicsi, harminc főt befogadni képes repülőgépekről van szó. Ez azt jelenti, hogy összesen körülbelül félezer nyaraló szállt fel és érkezett meg a pogányi repülőtérre tavaly.

Idén két utazási iroda szintén közlekedtet a nyári főszezonban chartereket. A burgaszi járat megmarad, mellette új úti célként a népszerű görög üdülőhely, Zakintos szerepel a kínálatban – azaz a szintén görög Korfu idén Pécsről nem lesz elérhető. A gépek a tervek szerint júniustól augusztus végéig közlekednek majd.

Az átadáskor százezer vendégben bíztak 2011-re

A pogányi repülőteret 2003 őszén adták át a forgalomnak. A munkálatok – addig – mintegy kétmilliárd forintba kerültek. Az összegből többek között megépítették az 1500 méter hosszúságú kifutót, a hozzá tartozó gurulóutakat és a szilárd burkolattal ellátott előteret. Később további kétmilliárd forintot költöttek a navigációs segédeszközökre, világítóberendezésekre és rádiótechnikai eszközökre, valamint a fogadóterminálra.

A repülőtér működtetése – az átadásakor elhangzott nyilatkozatok szerint – akkor lehetne gazdaságos, ha évi százezer utas indulna, érkezne Pogányba. A légikikötő akkori vezetése ennek megvalósítását 2011-re tartotta elérhetőnek.

A reptér a le- és felszálló gépek súlya után járó díjakból, és
az utasok utáni illetékből juthat bevételhez. Ugyancsak gyarapítja a kasszát, ha a repülők itt tankolnak, és például jégtelenítést is kell végezni rajtuk.

Máté Balázs (Dunántúli Napló) Tavaly nyáron volt forgalom a pécsi reptéren, s erre idén is lehet számítani, hiszen újra indulnak gépek Pogányból Görögországba és Bulgáriába (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!