Közélet

2014.07.07. 12:01

Hoppál: „Nálunk dolgozni kell, keményen”

Kultúra és diktatúra, fideszes tréningek, lobbizás a Kodályért. Interjút készítettünk a kulturális államtitkárral, Hoppál Péterrel.

B. A. – G. E. (Dunántúli Napló)

– Hogyan készül az államtitkári feladataira?

– Rengeteg aktát olvasok, és szakértők is segítik a felkészülésemet. Mindemellett nem ismeretlen a terület, gondolva a kulturális fővárosi és saját korábbi szakmai tapasztalataimra. A szegmensre van országos rálátásom is, de a nagy kulturális intézmények, cégek vezetőivel, ügyeivel most ismerkedem.

– A pécsi múzeumok élére egy éve nem sikerült vezetőt találni. Mi lehet az oka?

– Az átmeneti megoldás az intézmény stabilitását, működését, és így a hosszú távú tervezhetőséget nem befolyásolja. A megbízott igazgató kiváló munkát végez. Páva Zsolt polgármester Báán László miniszteri biztossal is egyeztetett, akit arra kért, próbálja feltüzelni a szakmát, hogy a lehető legjobb jelöltek pályázzanak Pécsre.

– Lehet, hogy azért népszerűtlen a pozíció, mert a múzeum szakembereit nem vonják be a folyamatokba, és egyes vezetők a politikával egyeztetve hoznak döntéseket, például a Leonardo-kiállítás vagy a Zsolnay-vázák esetében?

– A „politikával egyeztet” kifejezés túl általános. Én például az igazgatóval szoktam egyeztetni. Legutóbb például azt, hogy az államtitkári hivatalom három falára a három pécsi Kossuth-díjas festőművész egy-egy képe kerüljön a pécsi múzeumok raktári állományából.

– A muzeológusok közt nem lehetnek paranoiásak?

– Pécsre költöztetné az államtitkárságot?

– Ezt sokan kérdezték már, szerintem rajtam kívül ezt bárki más kezdeményezheti. Pécs polgármestere, a miniszter, vagy – ahogy meg is történt – három pécsi díszpolgár kezdeményezhet ilyet.

– Nem támogatja a minisztériumok vidékre költöztetését?

– Ellenkezőleg. A kulturális decentralizáció mellett a politikai decentralizációt is támogatom. Ha egy-egy régió kap egy tárcát, annak üzenetértéke van. A gondolat nemes, de nyilvánvalóan pénz is kell hozzá, és konfliktusokkal is jár.

– Nemrég azt nyilatkozta hogy a művészetbe csak a diktatúráknak szokása beleszólni. Jó néhány ilyen beleszólás történt az elmúlt években.

– Mikor is?

– Legutóbb például Szőcs Géza a milánói expo kapcsán egyszemélyes döntéssel változtatta meg a pályázat végeredményét.

– A szakmai testület sorrendet határozott meg, a megvalósításért felelős kormánybiztos pedig ebből a második helyezettet választotta. Az illető kormánybiztos az én szememben egyébként elsősorban nem politikai szereplő, hanem kulturális ikon.

– De kormánybiztosként döntött, egyszemélyben.

– Nem volt egyszemélyes döntés, tanácsadói segítették. Még nem beszéltem vele erről, de ettől függetlenül az első két helyezett szakmai szempontból a két legjobb koncepció volt.

– Vagyis politikai döntés volt?

– Ezt Szőcs Gézától kell megkérdezniük.

– Kerényi Imre „buzizása”, L. Simon, a kulturális alap tevékenységét bíráló kijelentései nem voltak politikai beleszólások a kultúrába?

– Kerényi Imre ügyében sokszor megnyilatkoztam, azt mondtam, aki fontos pozícióban van, vigyáznia kell, mit mond. L. Simonnak van egy nagyon gyors, karakán és lobbanékony személyiségi karaktere, ami az általa képviselt terület hatékony lobbistájává is teszi.

– Legalább ilyen fontos lenne a jó diplomáciai érzék is, nemde?

– Ez igaz, a feladatmegosztás jegyében ez az attitűd inkább az én személyiségemet jellemzi.

– Ugyanakkor a kormánypárti oldalon is voltak, vannak kulturális törésvonalak, érdekellentétek. Ön közvetítő szeretne lenni?

– Konfliktusok mindig is lesznek, amelyek kezelésére nincsenek bevált receptek. Majd meglátjuk, ha konfliktus keletkezik, azokat hogyan lehet kezelni. Most itt hever a lábunk előtt a táncszínház példája, amiről azt gondolom, ez inkább egy kívülről jövő hisztériakeltés.

– Az elmúlt négy évben három kulturális államtitkár váltotta egymást. Milyen időszakra készül?

– A munkám tisztességes elvégzésére készülök, arra, hogy minél hatékonyabban tudjam a kulturális szférát pozicionálni. A kormányzat társadalompolitikai víziójában jelentős szerep jut a kultúrának. Azért fogalmaztam úgy egy másik interjúban, hogy a kulturális szférának misszós szerepe is van.

– A gyerekek kultúrafogyasztásáról is beszélt, és nagy lemaradásokról.

– Hatékonyabb lett az elmúlt négy évben az intézményrendszer, erre szeretnék építeni. Sok esetben a helyi önkormányzatok tudnak hatékony munkát végezni. A közművelődés területén, amit én közösségi művelődésnek nevezek, a közösségek megerősítése, a közművelődési feladatok és funkciók megerősítése a cél. Hogy ne legyen olyan nyolcadikos általános iskolás, aki még nem látott élő színházi produkciót!

– A Kodály Központ állami támogatásáért több éven át kuncsorogni kellett, pedig nagyon kell az évi félmilliárd forint. Mára biztos az állami támogatás?

– Sikerült kiharcolnom a támogatást, majd tavaly, hogy kiemelt intézmény lehessen a Kodály. Kevesen gondoltak arra, hogy ez sikerülhet, de nem elégszem meg az ötszázmillió forinttal, a működés stabilitása mellett a programra fordítható költségek növeléséért lobbizni fogok.

– Mert arra félmilliárdból nem jut?

– Azt a részt szeretném felemeltetni. Ha a MÜPÁ-nak és az Operaháznak lehet két-két milliárddal növelni a programra fordítható költségvetését, miért ne lehetne ötvenmillióval a Kodály Központét? Mi a különbség? Az egyik a Duna partján, a másik a Mecsek alján van.

– Már nem a Fidesz szóvivője. A szóvivői munkája jutalmául kapta az államtitkári széket?

– Volt, aki azt írta, úgy jelentkeztem államtitkárnak, de annak halvány lila dunsztja sincs a Fidesz belső működési rendjéről. Nálunk nem lehet jelentkezni pozícióra, nálunk dolgozni kell, keményen, s akkor kiválasztanak.

– Akkor mégiscsak a szóvivőségnek köszönheti az államtitkári posztot?

– Már a szóvivőségre való kiválasztás is úgy zajlott, hogy tréningeken vesznek részt a választókerületi elnökök, ahol pszichológusok, média- és kommunikációs szakemberek segítik és figyelik őket.

– Csoportos tréningek ezek?

– Nem, egyéni tréningek, amiken az állami vezetők is részt vesznek. Tehát egy ilyen kiválasztódás alkalmával mondták, hogy lehetséges szóvivőként alkalmazni. Aztán a 14 hónap kapcsán azt mondták, hogy erre a karakterre a kormányzati munkában is szükség lehet. Ezt az államtitkári pozíciót szimbolikus értelemben Pécs is kapta. Megpróbálok a kultúra terén bizonyítani, ha már annyi javaslattal éltem az elmúlt években a kormányzat felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!