Közélet

2007.03.21. 11:36

Huszonhatan távoznak a pécsi színházból

Pécs | A városi fenntartású kulturális intézmények között a Pécsi Nemzeti Színház is átesik a karcsúsítási folyamaton: huszonhat embert küldenek el, kit nyugdíjba, kit az utcára.

Cseri László (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Fillár István, aki a Macskafogóban (képünkön) is népszerű volt, most önként hagyja el a pécsi színházat (a szerző felvétele)
[/caption]Mint ismeretes, a pécsi önkormányzat kötelezte a színházat, hogy a meglévő 259 álláshelyből 26-ot szüntessen meg, ezzel együtt az üzemeltetéshez szükséges költségvetési keretet is megrövidítette 61 millió forinttal.

– A vidéki színtársulatok mindenütt az országban erősen korlátozott számúak, vagyis eleve nem teljesek – magyarázta Balikó Tamás igazgató – s az egyes szerepekre vendégművészeket hívnak. Így a leépítések nem teszik lehetetlenné a munkát, de nyilvánvaló, hogy megnehezítik. Kegyetlen eljárásmód, amikor gazdasági nehézségek miatt ártatlan embereket kell büntetni azzal, hogy elveszik tőlük a munkát, a biztos megélhetést, s ezáltal át kell élniük a feleslegessé válás folyamatát.

A helyzet mindenképpen drámai, mondta az igazgató, bár megpróbáltak ésszerű döntéseket hozni. Huszonöt éves munkaviszony után lehetőség van arra, hogy szakmai nyugdíjba menjenek a színészek, így Bánky Gábor és Németh János él ezzel a lehetőséggel. Őket továbbra is szeretnék vállalkozóként szerződtetni, abból a keretből fizetve, amelyet a vendégművészek finanszírozására szánnak. Fillár István már tavaly bejelentette, hogy a fővárosban kívánja folytatni pályáját, ő tehát önként távozik, de megválnak Simon Andreától, aki orvos férje oldalán egy kisbabával jelenleg amúgy is Londonban él. Őt, hosszú távon, visszavárják.

Sajátos helyzetben van a balettkar – hangsúlyozta Balikó Tamás –, hiszen tekintettel 2010-re, a város hat új státust ígért, ám ehhez nem rendelt pénzt. Így három táncostól válnak meg: Barczi Lászlótól, Rovó Pétertől és Daczó Esztertől. Utóbbi gyermeket vár – hívta fel a figyelmet az igazgató –, de később mindenképpen számítanak rá. Az operakórusból ketten nyugdíjba mennek, négy tagot pedig elküldenek, s elkerülhetetlenül érinti a leépítés a műszakot, a titkárságot, a súgókat, az asszisztenseket és az ügyelőket is.

Bánky Gábor, aki idén 52 éves, nem ment volna el szakmai nyugdíjba, ha nem beszéli rá a színház vezetése. A Szendrő-díjas színművész, bár korábban játszott más társulatoknál is, a főiskola elvégzése, 1981 óta a pécsi intézmény tagja. Nem esett neki jól, de tudomásul vette, hogy megszűnik közalkalmazotti státusa, s várja a következő évadra, vállalkozóként, a szerződést. Bánky sokoldalú személyiség, hiszen emlékezetesek színpadi és bábszínházi rendezései is.

Daczó Eszter 15 éve a társulat tagja, 9 éve magántáncos, nívódíjas táncművész. Számos kiváló alakítása mellett koreográfus asszisztensként és balettmesterként is fontos szerepet tölt be a társulat életében. Éppen ezért is érte váratlanul a döntés, hogy mennie kell, bár megérti a színház vezetésének kényszerhelyzetét. Szakmai szempontból elfogadhatatlan helyzetbe került, csupán azért, mert gyermeket vár. Mást nem tehet, mint bízik a szavukban, hogy két év múlva visszaveszik.

Fillár István, aki 18 éve tagja a PNSZ-nek, nehéz szívvel válik meg a társulattól. Mint mondja, magánéleti okok miatt távozik, hiszen párja, Sztankay Orsolya a fővárosba szerződött, így pedig nehéz fenntartani a kapcsolatot. Fillár a Magyar Színházba megy, ennek előzménye, hogy jó szakmai kapcsolat alakult ki közte és Iglódi István igazgató között, aki Pécsett rendezte a Macskafogót. Nem szakad el végleg a várostól, hiszen a Harmadik Színházban az őrnagyot alakítja Örkény Tóték című darabjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!