Közélet

2012.02.20. 17:05

Inspiráló környezet, színpompás folyosók

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának két tanszéke is beköltözött már a gyönyörű Zsolnay-negyedbe.

BAMA

Tavaly decemberben adták át a PTE Bölcsészettudományi Kar számára felújított E-épületet a Zsolnay-negyedben. A Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt égisze alatt létrejött kulturális városrészen belül ez a Zsolnay Vilmos út északi oldalán elhelyezkedő különálló ház, amelybe január végén költözött be a PTE BTK Szociológia, valamint a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sajátos atmoszféra lengi be az egész negyedet, s nem csupán azért, mert számos kulturális és művészeti objektum kapott helyet itt
[/caption]

– Többszörösére nőtt a Bölcsészettudományi Kar hallgatóinak a száma az elmúlt évek alatt, be voltunk szorítva. A Zsolnay-negyedbe a szociológia tanszék költözik át a Rókus utcából – az ott felszabaduló helyeket az ott működő tanszékek lakják majd be, illetve a média- és kommunikációs tanszék – mondta el az átadóünnepségen dr. Fischer Ferenc dékán, majd körbemutatva hozzátette: – Ahogy látható, több nagyobb előadó is helyet kapott az épületben, ezzel lehetőség nyílik a kar többi egysége számára is tudományos rendezvények lebonyolításához, illetve az épületben vágószobákat alakítottak ki, amelyeket a filmtudományi és vizuális kultúra tanszék hallgatói is igénybe vesznek majd.

Az épület alsó szintjén a szociológusok, a felsőn a kommunikáció szakosok, a legfelsőn pedig közös helyiségek találhatók – a panoráma az egyik legszebb és legegyedibb az egész Zsolnay-negyedben. Erről ottjártunkkor magunk is meggyőződhettünk. A februári hó ellenére az épület megközelítése nem volt problémás – a takarítók szemlátomást becsülettel dolgoztak. Az ajtón belépve azonnal diákokba botlunk: mint kiderült, egy hamarosan megnyíló kiállítást készítenek elő. Sétánk során idegenvezetőnk is akad: Doboviczki Attila, a kommunikáció- és médiatudományi tanszék oktatója.

– Szerettem én a régi helyünket is, de ez egészen más, s igazából nem is érdemes a kettőt összevetni – mondja Doboviczki, miközben a szociológia tanszék folyosóján ballagunk, ahol a zöld szín dominál. – A funkcionalitás mellett talán mellékes szempontnak tűnhet az esztétika, de elég csak sétálni itt egy negyed órát ahhoz, hogy összeálljon: itt még a kora reggeli és késő esti óráknak is más a hangulata.

Ezt magunk is megerősíthetjük: bár viszonylag korán van, egyáltalán nem érezzük úgy, hogy felesleges volt felkelnünk. A gyönyörűen felújított komplexum végre kulturált körülményeket teremt az oktatás és a hallgatói élet számára. Sajátos atmoszféra lengi be az egész negyedet, s nem csupán azért, mert számos kulturális és művészeti objektum kapott helyet a negyedben (így például koncerttermek, múzeumok, kiállítótermek), és ezek aztán valamiféle kultúrává összegződnek. Egyszerűbb, ha úgy fogalmazunk: az egész negyed szerves egészet alkot – a színes és ábrák kavalkádja áthat mindent.

– Hogy más-e most a tanítás? – kérdez vissza a média- és kommunikációs tanszék oktatója. – Igen, azt hiszem, tényleg más. Sokkal felszabadultabb, könnyedebb minden. A mostani hangulatot talán azzal tudnám leginkább jellemezni, hogy komolyan elgondolkodtam azon, tartok egy órát este hattól – hogy egyszer végre sok diák megtapasztalja, milyen csodálatosan szép a negyed akkor, amikor megy le a nap.

30Y-nal közlekedhetnek

Bár egyre több egyetemista biciklizik, azért még mindig a buszozás a legnépszerűbb közlekedési forma – különösen most, hogy (miként cikkünkben is megírtuk) a Bölcsészettudományi Kar két tanszéke is a Zsolnay-negyedbe költözött. Többek között az ő életüket is megkönynyíti a tavaly indult buszjárat, amelyet a népszerű pécsi zenekarról, a 30Y-ról neveztek el.
 
Az elnevezés története nem mindennapi. A zenekar ugyanis éppen egy szombathelyi buszról kapta nevét, azaz a történet körbe ér: a Kürt utca és a Tudásközpont között indult járat neve 30Y lett, ám immáron azért, mert a zenekart így hívják.

Az egyetemi járat ötlete és elnevezése az egyetem, a hallgatói önkormányzat és a városvezetés közös felvetése volt – a zenekar vezetője, Beck Zoltán (aki nem mellesleg a Bölcsészettudományi Kar oktatója) is csak az újságból értesült a kezdeményezésről.

A 30Y járat gyorsan népszerűvé vált a diákok körében – ebben nyilvánvalóan az is közrejátszik, hogy a busz valóban azokon a helyeken áll meg, amelyek az egyetemisták számára fontosak, így átszállás nélkül elérhető például a hallgatók számára szintén nagyon fontos Tudásközpont is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!