Közélet

2010.03.21. 16:26

Ismét indulhatnak chartergépek

Júniustól hetente ismét chartergépek indulnak a pogányi légikikötőből: a görög szigetet, Korfut, és a bolgár Napospartot célozzák meg a járatokkal.

Máté Balázs

A jelek szerint idén nyáron már nemcsak sportrepülők és magángépek jelentik majd a szinte kizárólagos forgalmat a pogányi repülőtéren. Amint az a pécsi utazás kiállításon kiderült, nyártól repülőjáratokat indítanak Korfura, és a bolgár tengerpart egyik legfelkapottabb városába, Burgaszba. A járatokat igénybe vevő nyaralók egy-egy hetet tölthetnek el a két városban.

– Arról, hogy megegyezés született a légitársaság és az utazási iroda között, mi is csak a kiállítás előtt pár nappal értesültünk – mondta Dragovácz Márk, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezető igazgatója. – Eddig annyit tudunk, hogy június 23-án tervezik az első járatot indítani Korfura, majd 24-én Burgaszba, azt követően pedig heti rendszerességgel. Az utolsó géppár szeptember első hetében közlekedik majd az elképzelések szerint – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 2007-ben indult el az első charter járat Korfura (Fotó: Laufer László)
[/caption]

Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, információi szerint ugyanaz az Embraer 120 típusú, harminc személyt szállítani képes gép viszi majd az utasokat, ami korábban is járt Pogány és a görög tengerpart között. 

Az említett járat egyébként 2007 júniusában indult el. Hetente két napon, kedden illetve szerdán mentek gépek a turisztikai szezonban a közkedvelt görög üdülőhelyre, igen jó kihasználtsággal, a legtöbb járat szinte teljesen tele volt. A 2008-as turisztikai szezonban a három utazási iroda által szervezett utakon mintegy ezerötszáz nyaraló szállt fel a pécs-pogányi reptéren a korfui járatra.

2009-ben azonban már nem indultak charterek Pogányból. A leállást az utazásokat szervezők akkor a gyenge forinttal s a gazdasági válság miatti bizonytalansággal indokolták: sokan nem mernek a nyárra utakat foglalni. Emellett az is gond volt, hogy a pogányi reptérre alkalmas kisgépek egyre drágábbak – főleg, mert viszonylag kevés van belőlük. Ilyen árak mellett viszont már nem volt versenyképes a pécsi ár a budapesti repülőtérről szintén Korfura induló fapados járatokkal.

A bolgár Napospartra Pogányból induló járat viszont újdonság. A Burgaszban tapasztalható körülmények egyébként már nyomokban sem emlékeztetnek a KGST-s időkben megszokottakhoz. A bolgár tengerparti idegenforgalomba rengeteg pénzt öltek, a létesítmények nyugati színvonalúak, az árak – legalábbis 2009-ben – viszont még nem érték el azokat.

Most már tavaszi „üzemmódba” kapcsoltak

Amint arról korábban beszámoltunk, az ősszel elhatározott takarékossági intézkedések részeként az évszakokhoz illetve a repülési szokásokhoz, igazították a pogányi reptér nyitva tartását. Ennek megfelelően novembertől február utolsó napjáig rövidebb nyitva tartással várták a gépeket, ezzel csökkentve a rezsiköltséget.

Márciustól viszont már ismét délután ötig tart nyitva a légikikötő. Májustól ezt újabb két órával megtoldják, akkortól este hétig lesz nyitva a létesítmény. Várhatóan késő ősszel ismét csökkentett üzemmódra váltanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!