Közélet

2012.03.27. 07:31

Jóval kevesebb jut a Pécsi Nemzetire

Az iskolaszínház, a tánctalálkozó, és a díszletgyártás látja kárát a megszorításoknak.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

Kilencven millió forinttal kevesebb idén a Pécsi Nemzeti Színház éves költségvetése, mint tavaly. Két évvel ezelőtt ugyanis 60 millió forinttal visszavették a városi hozzájárulást, ami most az állami normatív támogatás csökkenését vonta maga után. Ehhez idén újabb önkormányzati pénzmegvonás is társult, és a 2010-es jelentős pécsi színházi nézőszámcsökkenés további 15 milliós központi keretelvonást eredményezett.

– Nem volt ez meglepetés számunkra, éppen csak most derült ki a pontos összeg, amelyhez hozzá kell igazítani a működésünket – tudtuk meg Rázga Miklós igazgatótól.

Mint kiderült, három területen érezheti meg ennek hatását a pécsi közönség. A megszorításoknak az őszi nemzetközi tánctalálkozó látja kárát, valamint az újonnan elindított iskolaszínházi sorozat – A Hamlet-sztori volt az első ilyen előadás –, melynek egyelőre nem lesz folytatása. Emellett megszüntetik a teátrum tüskésréti díszletgyártó egységét, pontosabban keresnek egy kisebb és olcsóbb gyártóhelyszínt, mert a jelenlegi bérleti és rezsiköltsége évente csaknem 30 millió forintot visz el. Ha pedig nem találnak megfelelő műhelyt, akkor bérmunkában rendelik meg az előadások díszleteit, és megszüntetik a tizenkét főt foglalkoztató részleget.

Rázga Miklós hozzátette, mindennek az még a következménye, hogy hiába alakultak most nonprofit társasággá, kivédve a bérkeret-gazdálkodást, pénz hiányában továbbra sem tudnak majd újabb színészeket szerződtetni. Azért probléma ez, mert Pécsett csupán tizenhárom főállású és hat megbízotti munkaviszonyban álló színművész van arra a feladatsorra, amit az ország más hasonló méretű teátrumaiban negyven színésszel látnak el.

Sok néző, kevés pénz

A Pécsi Nemzeti Színház 2010-ben még 715 millió forint állami és városi támogatást kapott, tavaly már 674 millióra csökkent a segítség, idén pedig 584 millióra apadt. Érdemes megnézni a nézőszámok alakulását is. 2007-ben 78 ezer, 2010-ben 64 ezer volt, idén viszont – hátra van még két hónap, melyek esetében az eddigi havi számokkal kalkuláltunk – 90 ezer fölött lesz a látogatottság. Ez tízmilliókat hozhatna, ám időközben megváltoztatták a keretelosztás idevonatkozó szabályait. 

M. B. E. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!