Közélet

2016.04.21. 18:33

Kertvárosban is lesz rendelőintézet

Több mint ötven napirendi pont szerepelt a pécsi közgyűlés csütörtöki programjában, ezek közül a legtöbb embert érintő téma a kertvárosi rendelő kialakítása volt.

Hajdu Zsolt

Annak ellenére, hogy minden képviselő üdvözölte a kertvárosi rendelőintézet létesítésével kapcsolatos előterjesztést, komoly politikai vita bontakozott ki a beruházás részleteit illetően, illetve arról, hogy melyik párt vetette fel előbb ezt a kezdeményezést. Egy bizonyos, a képviselők egyhangúan megszavazták, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban két pályázatot is benyújtson a város a kertvárosi rendelő kialakításával kapcsolatban. Amennyiben eredményes lesz a pályázat, úgy másfél éven belül megkezdheti működését az új rendelő. 

A Kertváros Konzultációban a lakók 52 százaléka választotta a szakemberek által is javasolt helyszínt, a Nevelési Központ szomszédságában, a Csontváry utcában lévő, Pétáv-tulajdonban lévő három szintes épületet. Jelenleg hőközpont üzemel az épületben, civil szervezetek bérelnek itt helyiségeket, illetve a közfoglalkozást szervező irodák működnek a tetőtérben.
Az ingatlan 1982-ben épült, 1991-ben felújították, ennek kapcsán az alsó két szint IMS-vázszerkezetét megerősítették, és alakították ki a harmadik szintet. A teljes beruházás összértéke csaknem 285 millió forint, ebbe beletartozik az épület külső és belső felújítása, energetikai korszerűsítése, az akadálymentesítés, illetve az új eszközök beszerzése.

Cserfainé dr. Kovács Ágnes, a Forum Sopianae Egyesület képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendelő kialakításánál nem csak az a fontos, hogy közel legyen a lakókhoz, hanem magas színvonalú ellátás, a megfelelő műszerezettség, és a várakozási idő csökkentése is. Ehhez pedig kevés az átcsoportosítás a másik két rendelőből, a szakorvosok számát is növelni kell.
Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ezt a beruházást első ütemként kell elkészíteni, amelyet a továbbiakban folyamatosan fejleszthet a város az igényeknek megfelelően.

Harmadával csökkent a bűnesetek száma

A közgyűlés elfogadta a Pécsi Rendőrkapitányság beszámolóját az elmúlt év közbiztonsági helyzetéről: ez alapján a megyeszékhelyen 34,4 százalékkal csökkent a rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények száma. Korontos Zoltán kapitányságvezető elmondta, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma alapvetően befolyásolja a településen élő polgárok biztonságérzetét, egyben minősíti a település közbiztonsági helyzetét. Az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma az elmúlt években csökkent, legutóbb 9 százalékkal.

A jelentés szerint Pécsett is megjelent egy új elkövetési módszer, ami „unokázós csalás”-ként került be a köztudatba. Az elkövetők családi kapcsolatokat emlegetnek, balesetre vagy más rendkívüli helyzetre hivatkozva készpénzt, ékszert csaltak ki az idős sértettektől.
A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma évek óta alig változik, a halálos és a súlyos sérüléssel járó esetek száma emelkedett, a könnyű sérüléses balesetek csökkentek.

Jövő nyárra tervezik az Árpád felújítását

A kérdések órájában Vicze Csilla – Összefogás Pécsért Egyesület – az Árpád Fejedelem Gimnázium felújítása után érdeklődött: mikor és milyen forrásból lesz a  városnak anyagi fedezete a szakemberek által 2008-ban életveszélyesnek minősített, nagyon rossz műszaki állapotban lévő épület felújítására. Jelenleg 850 diák tanul itt. Páva Zsolt polgármester elmondta, az IMS-szerkezetű iskolákkal kapcsolatban összeállítottak egy programot a szakemberek javaslata alapján, ebben a rangsorban az Illyés Gyula utcai és a Testvérvárosok terei intézmények megelőzték az Árpádot. Azokat már felújították, az Árpádra a tervek szerint 2017 nyarán kerülhet sor, amennyiben eredményesen szerepel a város az épületek energetikai felújítására kiírt pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!