Közélet

2010.02.12. 19:50

Két évig elítélve polgármesterkedett

Közel két évig gyakorolta polgármesteri jogait a falu első embere, pedig 2008 tavaszán jogerősen elítélték. Orsós János ebből a szempontból is visszaeső, mert 2005-ben ugyanez történt meg vele.

Cseri László

A napokban arról tájékoztatta a Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal a magyarmecskei körjegyzőséget, a gilvánfai képviselő-testületet és Orsós Jánost, hogy utóbbi személy 2008 áprilisa óta már nem polgármester. Miután nem januárban érkezett a levél, polgármester-választást a jogszabályok értelmében már nem lehet kiírni, így a polgármesteri teendőket hétfőtől Ignácz János alpolgármester, a település kocsmárosa látja el.

Orsós Jánost 2008 januárjában, időközi választással nevezték ki polgármesternek, majd áprilisban jogerősen elítélte a bíróság egy hivatali működésével összefüggésben lévő, 2004-ben elkövetett bűncselekményért. Orsós János ugyanis 2004-ben is polgármester volt Gilvánfán. A jogszabályok szerint bűncselekmény elkövetését követő jogerős ítélet esetében a polgármesterek automatikusan elvesztik a tisztségüket, de esetünkben az ítéletről sem a körjegyzőséget, sem a közigazgatási hivatalt nem értesítette senki.

Így Orsós János – aki sem magának sem a falujának nem akart rosszat –, továbbra is irányt szabott a település életének.
Az esetről szóbeszéd útján mindenki értesült a faluban, még a képviselő-testület is, amely így aztán egy jó évre rá, 2009 nyarán felszólította a körjegyzőséget, hogy lépjen az ügyben. Aztán 2009 novemberében a sűrűn cserélődő körjegyzők egyike levelet írt a közigazgatási hivatal utódszervezetének, az államigazgatási hivatalnak, kikérve véleményüket a szükséges lépésekről. Idén februárban meg is érkezett az értesítés a hivataltól, amelyből immár biztosan tudható, hogy Orsós János közel két esztendeje nem polgármester.

Dr. Hajdú István, a Baranya Megyei Bíróság sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: a bíróság nem tudta, hogy az elítélt polgármester, hiszen Orsóst a bírósági procedúra során, időközi választáson választották meg, ám ő erről a tényről nem értesítette a bíróságot. Ha megtette volna, akkor sincs jogszabály arra vonatkozóan, hogy a bíróságnak ilyen jellegű adatszolgáltatási kötelezettsége lenne.

Öt éve számvevői vizsgálat leplezte le a faluvezetőt, aki akkor is hallgatott

Egy 2005-ben lezajlott számvevőszéki vizsgálat során derült ki, hogy Gilvánfa hivatalban lévő polgármesterét, Orsós Jánost több alkalommal is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ám erről a településen senki nem tudott, mert a végzésről kizárólag a bűnöst értesítették.

A falu választási bizottsága ezekután áttekintette a polgármester ellen 2004 első felében csődbűntett, majd sikkasztás miatt hozott ítéletek dokumentumait, és megállapította, hogy Orsós János polgármester közvetlen érintettként a hivatalával összefüggő jogsértést követett el. A polgármester megbízatása a törvény erejénél fogva akkor automatikusan ténylegesen is megszűnt, Gilvánfa ügyeit attól kezdve az akkori alpolgármester, Ignácz Csaba irányította.

A jogászok már 2005-ben is azt hangoztatták egybehangzó módon, hogy az eset több joghézagra is rámutat, de úgy tűnik, ezen a téren azóta sincs kézzel fogható változás.

Címkék#Gilvánfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!