Közélet

2011.01.20. 18:48

Ki lehet majd az új pécsi püspök?

A találgatások ideje megkezdődött úgy a papság, mint a hívek között. Nevek röppennek fel. A nagy kérdés: vajon helybéli lesz, avagy más megyéből érkező „ejtőernyős”?

K.F. (Dunántúli Napló)

Miközben a pápai nuncius meghallgat minden püspököt Mayer Mihály lemondását követően, és tájékozódik, hogy ki lenne a legalkalmasabb arra, hogy beülhessen az egyházmegye püspöki székébe, megindultak a találgatások.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Püspökszentelés: Pécsett kinek a fejére kerülhet a süveg?
[/caption]

Ki lehet Mayer Mihály utódja, Bonipert, a pécsi egyházmegye első püspöke által 1009-ben nyitott sorban a nyolcvankettedik?

A szóba került jelöltek sorában talán az első Bíró László tábori püspök neve, akiről ugyanez a hír keringett a hívek körében Mayer Mihály kinevezése előtt, 1989-ben is.

Bíró László

1950-ben született, 1974-ben szentelték pappá. 1977-től 1994-ig a pécsi bazilika káplánja, majd plébánosa. 1994-ben a kalocsai egyházmegye segédpüspöke lesz, jelenleg tábori püspök

Beszélnek továbbá arról, hogy talán Garadnay Balázs általános helynökre, netán Pavlekovics Ferenc volt helynökre, pécs-kertvárosi plébánosra esik Julius Janus apostoli nuncius választása.

---------------------------------------------------------------
A pécsi püspökség körüli botrányról és nyomozásról részleteket itt olvashat
---------------------------------------------------------------

A találgatásokról szerettük volna mindhármukat megkérdezni, de Bíró Lászlót nem értük el, Garadnay Balázs pedig érthető módon kitért a nekiszegezett kérdés elől. Csak annyit jegyzett meg, hogy érthető az emberek találgatása, de a latolgatások közepette megkérné őket, hogy ne feledkezzenek meg imádkozni a leendő püspökért. Pavlekovics Ferenc hasonló állásponton volt, s mosolyogva említette, hogy akad a katolikus körökben egy mondás, miszerint „akinek a nevét sűrűn emlegetik, nem biztos, hogy püspök lesz”.

Többek véleménye, hogy minden bizonnyal „kívülről” érkezik az új püspök. Mindig van több segédpüspök is, hogy ne érje váratlanul a katolikus egyházat egy főpásztori szék megüresedése. Köztük például három fiatal neve is felmerült, Székely János és Udvardy György esztergom–budapesti avagy Varga Lajos váci segédpüspököké.

Székely János

1964-ben született Budapesten, 1991-ben szentelték pappá. 1993 és 1996 között Rómában tanult. 2008-ban az esztergom-budapesti főegyházmegye segédpüspökévé szentelték

Mások szerint nem lehet véletlen, hogy Veres Andrást nevezte ki a pápa a megye kormányzójának, aki alighanem maradni fog. Akad rutinja, képzett-rátermett a „rendcsinálásra”, s majd Szombathelyen kereshetik inkább az utódját. Az egyházi vélemények szerint azonban ilyen áthelyezés nem igen szokott előfordulni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bíró László (balról) és Székely János (jobbról) neve is felmerült a püspökválasztás kapcsán
[/caption]

Jó hírnév, erényesség, tudományos fokozat az elvárás

A jelenleg érvényes egyházi törvények szerint a püspökké szentelés feltételei a kiválóan erős hit, jó erkölcsök, jámborság, a lelkekért való buzgóság, bölcsesség, okosság, az emberi erények. Fontos a jó hírnév.
Az életkor és a végzett munka szempontjából a harmincötödik életév betöltése és az áldozópapi rendben eltöltött legalább öt év.

Képzettséget illetően teológiai, szentírás-tudományi vagy kánonjogi doktorátus vagy legalább licenciátus – néhány külföldi egyetemen
a doktorátust megelőző vagy azzal egyenlő értékű tudományos fokozat –, de legalább valódi jártasság ezekben a tudományokban. Egy ilyen embert kell tehát a pápának Mayer Mihály megüresedett székébe ültetnie néhány hónapon belül. A jelölteket feltehetően nem kell sokáig keresni, hiszen a püspök lemondásáról hetek óta tudhattak az illetékesek, azaz már volt idő előzetesen is tudakozódni.

Már keresik az egyházmegye új vezetőjét

Amikor egy püspöki szék megüresedik, az adott ország pápai nunciusáé a feladat, hogy körülnézzen, tájékozódjék és gyűjtsön jelölteket. A tájékozódás során az egyházi vezetők véleményének meghallgatása is fontos. A jelenlegi magyarországi nuncius – a pápa állandó követe – a lengyel Julius Janus, övé tehát a feladat, hogy elvégezze a munkát, majd teljes titokban Rómába küldje javaslatait. A végső döntést ugyanis ott hozza meg az illetékes kongregáció segítségével a pápa. A felterjesztett személy lehet püspök, segédpüspök vagy akár plébános is. A püspöki tisztségről való lemondás meglehetősen ritka, bár az utóbbi években két hazai eset is ismert. Négy évvel ezelőtt Szabó Tamás tábori püspök mondott le rangjáról személyes indítékra való hivatkozással. Később kiderült, hogy Szabó Tamás indítéka házasulási szándéka volt. Néhány hónapja pedig a korábbi tábori püspök, Ladocsi Gáspár mondott le segédpüspöki hivataláról.

K.F. (Dunántúli Napló) Bíró László 1950-ben született, 1974-ben szentelték pappá. 1977-től 1994-ig a pécsi bazilika káplánja, majd plébánosa. 1994-ben a kalocsai egyházmegye segédpüspöke lesz, jelenleg tábori püspök Székely János 1964-ben született Budapesten, 1991-ben szentelték pappá. 1993 és 1996 között Rómában tanult. 2008-ban az esztergom-budapesti főegyházmegye segédpüspökévé szentelték Már keresik az egyházmegye új vezetőjét Amikor egy püspöki szék megüresedik, az adott ország pápai nunciusáé a feladat, hogy körülnézzen, tájékozódjék és gyűjtsön jelölteket. A tájékozódás során az egyházi vezetők véleményének meghallgatása is fontos. A jelenlegi magyarországi nuncius – a pápa állandó követe – a lengyel Julius Janus, övé tehát a feladat, hogy elvégezze a munkát, majd teljes titokban Rómába küldje javaslatait. A végső döntést ugyanis ott hozza meg az illetékes kongregáció segítségével a pápa. A felterjesztett személy lehet püspök, segédpüspök vagy akár plébános is. A püspöki tisztségről való lemondás meglehetősen ritka, bár az utóbbi években két hazai eset is ismert. Négy évvel ezelőtt Szabó Tamás tábori püspök mondott le rangjáról személyes indítékra való hivatkozással. Később kiderült, hogy Szabó Tamás indítéka házasulási szándéka volt. Néhány hónapja pedig a korábbi tábori püspök, Ladocsi Gáspár mondott le segédpüspöki hivataláról. Püspökszentelés: Pécsett kinek a fejére kerülhet a süveg? Bíró László (balról) és Székely János (jobbról) neve is felmerült a püspökválasztás kapcsán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!