Közélet

2011.11.12. 21:25

Kiruccant Ugandába egy érműtétre Kollár Lajos

Befolyásos ugandai polgárt műtött meg a minap dr. Kollár Lajos pécsi érsebész professzor az afrikai ország fővárosában. A műtét egyben a további kapcsolatok lehetőségét is kínálja.

Kozma F. (Dunántúli Napló)

Egy ugandai elit magánkórházába hívták meg műtétre dr. Kollár Lajos pécsi érsebész professzort a közelmúltban, aki a műtéttel együtt három napot tartózkodott az afrikai ország fővárosában, Kampalában.

– Hogyan érkezett a meghívás és miért éppen önt választották?

– Korábban nálunk tanult orvoskollégám dolgozik ott, és ő ajánlott, ugyanis Ugandában nincs érsebész. Tegyem hozzá, az afrikai országban több orvosi ellátás is hiányzik, ilyen például szívsebészet, az általános, mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást sem ismerik, ezért aztán a magasabb szintű ellátás a gazdagok kiváltsága. Akinek elég vastag a pénztárcája, azt repülőgépen elviszik Indiába vagy Japánba, és ott műtik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Kollár Lajos szerint az elvégzett műtét a további együttműködés alapja lehet. Ugandában ugyanis több orvosi ellátás is hiányzik (fotó: Kollár Lajos)
[/caption]

– Eszerint az ön betege sem volt akárki. Talán egy helyi törzsfőnök?

– Majdnem. Egy ugyancsak befolyásos embernek, az ugandai elnök tanácsadójának, helybéli milliomosnak a testvérét kellett sürgősen műteni. Az idős, 73 éves férfi számára a repülőút nagy kockázatot jelentett volna, ezért a beavatkozást helyben kellett elvégezni.

– Milyen körülmények között?

– A gyengén felszerelt néhány állami kórház mellett akad Kampalában egy olyan magánklinika az elit számára, amely megállná bárhol a helyét, ugyancsak korszerű diagnosztikai berendezésekkel rendelkezik. Ide hívtak, ahonnan előzőleg – a felkészülést segítően – az összes szükséges információt, felvételt, leletet elektronikus úton átküldtek a betegről. Ebből kiderült, hogy operálható.

– Milyen beavatkozást végzett el?

– Mivel akadozik a beteg agyi vérellátása, azaz jelentős karotisz-szűkülete van, ezért a nyaki fő ütőeret kellett sztenttel kitágítani. A műtét sikerült.

– Végül is ketten utaztak, és innen vittek minden orvosi eszközt.

– Kasza Gábor kollégámat vittem magammal, ugyanis a műtét közben nemigen tudtam volna a helybelieknek magyarázgatni, hogy éppen miben segíthetnének. A felszerelés összeállítása és kiszállítása szakmai egyeztetés és hosszas engedélyeztetés után sikerült, a költségeket megtérítik az egyetemnek az ugandaiak.

Az egyetemnek is jó

Dr. Kollár Lajos szerint a műtét amolyan bemutatkozás is volt, ugyanis jó esély van arra, hogy megteremtheti az együttműködés lehetőségét. A professzor felvetette a beszélgetések során, hogy az egyetem ugandai hallgatókat tud fogadni, másrészt akár Pécsett is elvégeztethetik azokat a komplikált műtéteket, amelyekért eddig Indiába utaztatták az afrikai ország elitjét. Az ötletet örömmel fogadták a vendéglátók, és megígérték, hogy élni fognak a lehetőségekkel.

Az ország, ahol a szegények is boldogok

Uganda, az egyenlítői ország, két és félszer nagyobb Magyarországnál, Kenya, Szudán, Kongó szomszédságában, délről a Viktória tó határolja. A közelben ered a Nílus. Azért elviselhető az európaiak számára az éghajlata, mert átlagosan ezer méter magasságban fekszik, így az évi középhőmérséklet 15 fok körüli. Kampala a főváros hatmilliós, az országban harmincmillióan élnek 45 népcsoportban, többségben bantuk. Kollár Lajos szerint szembetűnő az elképesztő gazdagság és szegénység. A golfpályák, krikettpályák, paloták mellett bádogviskók sora, de még a viskóból is tiszta, vasalt ruhában lépnek ki az utcára, s nincsenek olyan lerobbant, magukkal nem törődő, ápolatlan emberek, mint nálunk a hajléktalanok. Általában jókedvűek, élvezik az életet, boldogok. Legnagyobb gondjuk az AIDS, amelynek megfékezése ellen nemzeti küzdelem indult. Minden harmadik lakos írástudatlan.

Kozma F. (Dunántúli Napló) Dr. Kollár Lajos szerint az elvégzett műtét a további együttműködés alapja lehet. Ugandában ugyanis több orvosi ellátás is hiányzik (fotó: Kollár Lajos) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!