Közélet

2010.12.03. 09:13

Közgyűlés: kevés vitával, fontos ügyekről

Az új Kodály Központban ülésezett Pécs közgyűlése, a közterületek fokozott védelméről, a vagyongazdálkodás-városüzemeltetés kettéválasztásáról is határoztak.

Nyaka Szabolcs

Különleges helyszínen, az új Kodály Központban tartotta ülését Pécs közgyűlése. Az esemény előtt a képviselők bejárhatták az elkészült koncert- és konferenciaépületet. Az ülésen a bolgár Szliven település díszpolgári címet adományozott Ujvári Jenőnek, Pécs korábbi alpolgármesterének a testvérvárosi kapcsolatok terén végzett munkássága miatt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A csütörtöki közgyűlés rendkívüli helyszínen, a Kodály Központ konferenciateremnek is használható balett-termében zajlott
[/caption]

A esemény jogilag soros ülésnek számított, mégis különleges volt. A szavazógépek értelemszerűen a városházán maradtak, így a képviselők kézzel voksoltak, s így is kértek szót. Amiatt is különleges volt az ülés, hogy parázs politikai viták alig voltak, noha fontos kérdésekről tárgyaltak.

----------------------------------------------------------------------
A közgyűlés eseményeit a helyszínről tudósítottuk - itt olvashatja részletes beszámolónkat!
----------------------------------------------------------------------

Ide sorolható a közterületek használatáról szóló rendelet módosításának elfogadása. Páva Zsolt fideszes polgármester hangsúlyozta, az elmúlt év azt mutatta: az új terek, területek megóvása a programok idején nem mindig sikerült, a rendezvények során kárt, szennyezést okoztak. Ezt akadályozná meg a rendelet: nagyobb ellenőrző szerepet adna, s akár előzetes kaució fizetéséhez kötnék a térhasználatot.
Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint sok örömöt okoztak az utcai rendezvények, de érdemes lenne megvizsgálni, hogy a kitelepülések úgymond kártékonyak lehettek a bérleti díjat fizető állandó kereskedőknek.

Fontos változás, hogy kettéválasztják az önkormányzati vagyongazdálkodást (ez marad a Pécs Holdingnál) és a városüzemeltetést, amely a Biokom feladata lesz.
Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint kérdéses, hogy a kiszervezésekre milyen rálátása, ráhatása van az önkormányzatnak – például a parkolásnál.
Csizi Péter fideszes alpolgármester közölte, a kiszervezések helyett minél több feladatot saját erőből kívánnak megoldani, beleértve a parkolást is, amint lejár a szerződés a Gámán Kft.-vel.

Figyelnek a menzára

Több felmérés közbeszerzésének megindításáról is tárgyalt a testület. A lapunkban a közelmúltban górcső alá vont iskolai-óvodai közétkeztetés rendszerének állapot-felülvizsgálatáról és az EKF-évad lakossági fogadtatásáról is kutatást javasolnak, közölte Csizi Péter alpolgármester. Az MSZP sokallta, a Jobbik pénzkidobásnak tartotta a vizsgálatok többmilliós költségét, de a többség támogatta a felmérések elindítását.

Bonthatják a szobrot

A testület elfogadta a fideszes Nagy Csaba által tett javaslatot dr. Doktor Sándor szobrának eltávolításáról. Doktor a tanácsköztársaság után Pécset elszakította volna Magyarországtól. Az alpolgármester közölte, a Jobbik is kezdeményezte a döntést, s abba az alkotó örököse is beleegyezett. A szobor a holding kőbankjába kerül, az MSZP javaslatát, miszerint tegyék a várostörténeti múzeumba, nem fogadták el.

Tovább élhet a hitel

A közgyűlés jóváhagyta Páva Zsolt polgármester javaslatát, hogy jövő februárig hosszabbítsák meg az önkormányzat 7 milliárdos folyószámla-hitel szerződését.
A városvezető közölte, addigra látható lesz a jövő évi költségvetés, s ennek fényében a finanszírozó bankkal is több információ birtokában tudnak tárgyalni a továbbiakról. A kérdés kapcsán egyébként hozzászólás, vita sem volt az ülésen.

Vita az Elszámolóházról

Vita kerekedett az Elszámolóházról – e szervezet végezné több oktatási-kulturális intézmény gazdasági, beszerzési feladatait. Meixner András (MSZP) és Gyimesi Gábor (Jobbik) is kritizálta az elképzelést. Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) szerint időt kell hagyni, hogy látható legyen, jól működik-e ez a rendszer, míg Trombitás Károly példákat hozott, miért kevésbé gazdaságos, ha az intézmények külön intézik beszerzéseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!