Közélet

2010.11.18. 08:53

Közgyűlés: telekadó, bizottságok, töltött kifli

Ülésezett a Pécsi közgyűlése: a folyosón a telekadóról, az ülésteremben egybek közt a bizottságokról folyt a vita. Tudósítónk a büfét is tesztelte, a favorit a töltött kifli.

B.A.

13:46 - Az utolsó napirendeket hamar lezavarták
 
Vége a közgyűlésnek, az utolsó hat napirendi pontot hamar lezavarták a képviselők, mindent elfogadtak.

Nagy Csaba a levezető elnök
 
Hosszas vitába fulladt a Tüzér utcai szociális otthon ügye, még nem szavaztak. Fél kettő után Páva Zsolt polgármester Nagy Csabának adta át a közgyűlést levezető elnök szerepét. Nyőgéri Lajos szerint a kormánypártiak azt hajtják végre, amit korábban a szocialistákkal szemben kifogásolta, csak nagyobb mértékben.

Azt több ellenzéki képviselő is felvetette, a létszámcsökkentés nem azt eredményezi-e, hoyg megszüntetik az itthont. Csizi Péter, a terület felelős alpolgármestere és Moór Eszter (Fidesz) szociális bizottsági elnök, az előterjesztő is leszögezte, hogy nem szűnik meg az otthon, törrvényi kötelezettséget hajtanak végre, amikor a csökkentéssel a valós létszámhoz igazítják az otthon papíron lévő létszámát.

13:17 - Felgyorsult a munka, ami a Tüzér utcában állt csak meg
 
A két újonnan felvett napirendi pont közt és után meglehetősen gyorsan pörögtek az események, egymás után nagyobb ellenállás, és vita nélkül fogadták el a napirendi pontokat. Egészen a 33-as napirendi pontig, amely az Integrált Szociális Intézmény Tüzér utcai telephelyét érinti. Itt férőhelycsökkentést irányoznak elő, miután az eredetileg százharminc férőhelyes Tüzér utcai szociális otthonba ebben az évben már nem vettek fel új lakót, így a közelmúltban hetvenre csökkent az itt élők száma, miközben az itt újnak nevezett, még használható rész hatvan fős, miközben a fennmaradó rész nagyon rossz állapotban van.

Fogarasi Gábor (Jobbik) azt a kérdést feszegette, hogy félő, hogy mivel túlzottan lecsökkent a Tüzér utcában élők száma, miközben nagy és jó helyen lévő területről van szó, valaki majd kitalálja, hogy  nem is kell a Tüzér utcában otthon. Azt is értetlenkedve fogadta, hogy a város egyik szociális intézménye lepusztul miközben tíz év alatt kifizet 120 millió forintot a Pécsi Izraelita Hitközségnek a Tímár utcai szociális otthon bérletéért, amelyre további két éves határozott idejű szerződés szól még.
Csizi Péter fideszes alpolgármester válaszolt a jobbikos képviselőnek, hangsúlyozva hogy sok mindenben egyetért vele, ő maga is vizsgálta a Tímár utcai otthon szerződését, ám azt a következő években is fent kell tartani, miután sokkal jobb állapotban van az az othhon, az idősek nem véletlenül választják azt az ingatlant elhelyezésükkor.

13:04- Megszavazták Kővári mindkét friss előterjesztését
 
A hosszas vita után végül elfogadta a közgyűlés a Kertvárosért Egyesület működésére szánt újabb támogatást.
Az újabb, Kővári Jánoshoz köthető, Pécs Integrált Városfejlesztési Stratégiájáról (IVS) szóló, ugyancsak ma benyújtott előterjesztést vita nélkül szavazták meg. Ennek lényege, hoyg időszerű lenne az immár két éve elkészült szakmai anyagot, amely elkészítését az EKF-évad is indokolt,  értékelni, és a jövőre nézvést aktualizálni.

Az IVS-ben többek közt városrehabilitációs és egyéb városfejlesztési programok szerepeltek. A programok értékelésénél lényeges szempontnak kell lennie, hogy azok mennyire életképesek, fenntarthatóak, már csak azért is, mert várhatóan az új uniós költségvetési ciklusban a városfejlesztési tevékenységek finanszírozása visszatérítendő források terhére fog történni. Így csak alaposan átgondolt stratégia mentén érdemes gondolkodni.

12:49 - Drágább lesz a Kerttvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület mint a Megyerváros Közalapítvány?
 
A ma reggel új napirendként, Kővári János (ÖPE) előterjesztésére felvett Miénk itt a tér programról tárgyalnak. A Melinda Park Modellkísérlet támogatása azonban Meixner András szocialista képviselő szerint nagyon sokba kerül. Kifejtette, hogy a városvezetés indoklása szerint azért kellett megszüntetni a város által korábban alapított Megyerváros Közalapítványt, mert az drágán működött, és spórolnia kell a városnak. Pofátlanságnak nevezte, hogy 540 ezer forintos tiszteletdíjat kap majd valaki a Kertvárosért Alapítványnál, hiszen a Környezetünkért korábban tiszteletdíj nélkül működött.

És ha összehasonlítjuk a két alapítvány éves szintre levetített támogatását, akkor nem hogy olcsóban, de jóval drágábban tartja fent a város az új, a mostani városvezetés által preferált alapítványt. Meixner kiemelte, hogy az idén szeptemberben, tulajdonképpeni indulásakor 900 ezer forintot kapott a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Alapítvány, amelynek most készülnek megszavazni jövő márciusig újabb 856 ezer forintos támogatás, amely éves szintre vetítve  hárommilliós városi támogatást jelent. Miközben a Környezetünkért Alapítvány évi 1-1,5 milliós támogatást kapott korábban.

Kővári János (ÖPE) szerint azonban a szocialisták természetesen megint hazudnak. való igaz, hogy a Megyerváros Közalapítvány tavaly nem kapott már sok támogatást, de épp azért mert előtte 2,5 milliós városi támogatást kapott, miközben a tér nem volt rendben tartva. Azt emelte ki még az ÖPE képviselője, hogy a Kertvárosért Alapítvány 33 ezer négyzetméter nagyságú területet tart rendbe, közfeladatot is ellátva, illetve, hogy a Kertvárosért Egyesületnek egy fizetett alkalmazottja van, ő kapja az 540 ezer forintot, de nem egy, hanem hat hónapra.

12:10 - Megalapítják a Tüke Busz Zrt.-t
 
Páva Zsolt polgármester a Tüke Busz Zrt. tervezett megalapítása kapcsán előterjesztőként menekülőútról beszél, amire szükség van az után, hogy a Mecsekbusz Kft. egyoldalúan és váratlanul felmondta a szindikátusi szerződést.

Nincsen titkos forgatókönyv, egyszerűen egy megelőző eszközt jelent a társaság, hogy ne legyen baj, ha ő optimista, de fel kell készülni a legrosszabb helyzetre is, egyszerűen erről van csak szó.

Tóth Bertalan nem érzi a folyamatot, amellyel logikusan eljutottak volna a Tüke Busz Zrt.-hez, a buszok tesztelését viszont jónak tartja. A javasolt vezérigazgató személyével nincs baja, hisz nem is tudja, hogy kicsoda Maruzs Erik, sőt bizotsági elnökként sem tudott róla életrajzot szerezni az apparátustól. Nem gondolja viszont, hogy szerencsés lenne ily módon választani vezérigazgatót.

Szóvá tette azt is, hogy Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója megjelent a tegnapi gazdasági bizottsági ülésen, és azt mondta, hogy a PK Zrt.-nél dolgozó 450 ember bizonytalanságban van, amikor látták az új társaságot. Szerinte jobban kellene ezt az ügyet kommunikálnia  a városnak.

Büféteszt: száz forint a pogácsa, kétszázötven a pite

Minden képviselő a büfét rohamozta meg, a sláger mindenképpen a gyúrt tésztás, sajttal szórt, virslivel, illetve kolbásszal töltött kifli. A tudósító a virsliset preferálja, tetszik neki, hogy mustárt is sütöttek a kiflibe. A képviselők pogácsát is választhatnak, azt már egy százasért adnak. A "menü" egyébként itt a szokásos, azt is mondhatjuk, hogy bevált.

Tetszetős a pite is, mákos, túros, almás is akad, darabja kétszázötven forint. A kávé 200, a szénsavas üdítők palackja 200, a rostos gyümölcslevek (nem 100%) deciliterenként egy százast kóstálnak. Vékony szalámikkal töltött zárt szendvicseket is árusítanak, 250 forintos ellenértékkel, de az extrább szendvics 300 forintba kerül. Aki nem sült kiflit választ, szendvicsre szavaz, e két termék mellett a kávéból fogy a legtöbb. Hiába, ma még dolgozni kell sokat.

Két módosító indítványt terjeszt elő, miszerint a vezérigazgató egy éves határozott időre válasszák meg a vezérigazgatót, és az egy év alatt gondoskodjanak egy rendes pályázati kiírásáról is, amelynek természetesen lehet nyertese Maruzs Erik is.

Páva Zsolt polgármester Maruzs Erikről azt mondta, hogy adószakértő és egy gazdasági tanácsadó céget vezetett, így alkalmas a feladatra. Megjegyezzük, hogy arról nem esett szó, hogy közlekedési céghez lett volna korábban köze, bár az is igaz, hogy korábban Kerényi János is úgy ülhetett a PK Zrt. vezérigazgatói székében, hogy korábban nem sok köze volt a közösségi közlekedéshez. A másik módosító, hogy a Tüke Busz nevet egy év után gondolják át.

A közgyűlés nem szavazta meg azt, hogy a vezérigazgatót csupán egy évre válasszák most meg, azt viszont igen, hogy a Tüke Busz nevet egy év múlva gondolják újra. Az előterjesztést 22 igennel, és 6 tartózkodással elfogadták. Deecember 1-jével megalapítják a Tüke Busz Zrt.-t.

Nem vitáztak róla, de téma volt a telekadó-rendelet
 
A közgyűlésen, a napirend előtti felszólalások közt konkrétan nem érintették az ülésről lekerült telekadót, ám a sorok közt, és a folyosón is téma volt az ügy. Főként az, hogy már az is napvilágot látott az interneten, hogy Páva Zsolt elleni szabotázsakció lehetett a telekadó ügye.

A közgyűlési tudósító beszélt Csizi Péter fideszes alpolgármesterrel is, aki Páva Zsolt előterjesztő helyett aláírta az előterjesztést. Annyit mondott, bármikor levehetik a napirendről, és megváltoztathatják az szmsz szerint az előterjesztéseket, most is ez történt, át fogják azt dolgozni, méghozzá úgy, hogy az eredeti szándékuk, a telek spekulánsok elleni érdemi fellépés érvényre jusson, és a jó szándékú pécsiek ne veszítsenek az új adó bevezetésén.

Azon kérdéseink elől azonban kitért válaszában a fiatal politikus, hogy az előterjesztés aláírójaként olvasta-e az előterjesztést, s ha igen, akkor nem derült-e ki számára azonnal, hogy a szövegezés nem felel meg teljesen az eredeti szándéknak. Ahogyan arra sem kaptunk választ, hogy mennyire reális azt mondani, hogy az előterjesztés készítője, az apparátus hibázott (ez esetben a PH Adóügyi Osztálya), miután az általános ügymenet, és a városházi folyamatokat jól ismerő képviselők között is közkeletű vélekedés, hogy a szakmai apparátus új adó bevezetését bizonyosan nem magától találja ki, ahogyan az abban foglalt főbb pontokat is politikai utasításoknak megfelelően hajtja végre.

Azt is tudni lehetett már a telekadóval kapcsolatosan, hogy az ősz elejére elkészült, dr. Szebellédi István könyvvizsgálóhoz köthető átvilágítási dokumentumban  szerepelt az, hogy ezen új adónemből kellene új bevételeket szert tennie a városnak.

11: 49 - Becsengetett Páva Zsolt, folytatódik a közgyűlés
 
A bizottságokról folyik a vita, az mszp-sek továbbra is aktívak ebben. Schmuck Roland a fenntartható fejlődést hiányolja a Természeti Bizottságból.
 
Kóbor József  (LMP) viszont javít, megtalálható a fenntartható fejlődés is a bizottsághoz tartozó témák közt, csak alaposan el kell olvasni az előterjesztést.

11:16 - Az új bizottsági rendről vitáztak
 
Elfogadták a képviselők a Pannon Filharmonikusok magasabb vezetői munkakörére szóló pályázat kiírását. Az ok: Horváth Zsolt megbízása 2011 júniusában lejár. A bíráló bizottságba Nagy Csabát (Fidesz) és Kóbor Józsefet (LMP) választja meg a közgyűlés.
 
A bizottságok ügyrendjeinek elfogadása kapcsán kisebb vita alakult ki a teremben. Tóth Bertalan szerint a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottságnak nincs értelme, kiváltképpen nem a Jogi és Ügyrendi Bizottság helyett.

A Jobbik az Önkormányzati Bizottság megszüntetésén értetlenkedik, és keresi azt, hol tárgyalják majd a jövőben a közbiztonsági kérdéseket. Kóbor József (LMP) a Természeti Bizottság céljaival egyetért, de szerinte is fontos lesz tisztázni az új bizottságok jogköreit.

Tizenöt perc szünetet rendelt el a polgármester.

10:36 - A Megyeri tér és a Magasház már megütötte az ellenzék ingerküszöbét
 
Az első komolyabb vita a Magasház és a Megyeri tér kapcsán alakult ki a teremben, amelyben elvileg csupán arról szavaznak, hogy  a Megyeri téren mélygarázsokat építeni szándékozó Szigeti Garázs Kft.  felügyelő bizottságába a tagságáról lemondott dr. Mikes Éva helyére új személyt jelöljön a város.
 
Tóth Bertalan, az MSZP pécsi frakcióvezetője azt kérte, hogy a Magasház kapcsán a városvezetés tájékoztassa az ellenzéket is a dolgok állásáról, és a városvezetés koncepciójáról az ügyben (ha van ilyen), hogy ne csak a sajtóból szerezzenek róla információ morzsákat.
 
Páva Zsolt polgármester annyit válaszolt, hogy Pécs teszi a dolgát, és igyekeznek kezelni azt a helyzetet, amely a spanyolok által tulajdonba vett, ám a Magasházzal az ígéretek ellenére sem történt semmi.
 
Kóbor József szerint a szekeret fogják a ló elé a Megyeri tér ügyben, így nem tudja az LMP támogatni ezt az előterjesztést sem. Párttársa, Keresztes László Lóránd azt kifogásolta, hogy sem a pécsieknek, sem szűkebben, az itt élőknek nincsenek információik arról, mi történik az ügyben.
 
Gyimesi Gábor (Jobbik) először is üdvözölte a honatyákat a közgyűlésben, és megtisztelőnek nevezte, hogy őket választották a Parlament mai ülése helyett, majd arra tért ki, hogy túlzónak tűnik itt az összességében majd 800 férőhelyes két mélygarázs építése.
 
Kővári János (ÖPE) és Nagy Csaba, a város fideszes alpolgármestere is azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy ha valóban megépül a kormányzati épület a Magasházból, a projekt reális lesz.
 
Az előterjesztést megszavazták, a FB-be Bágyi Miklóst választották meg.

10:13 - Változik a belvárosi forgalmi rend

A belváros forgalmi rendjét is módosították, az önkormányzat által a VIP-körbe sorolt személyek, illetve a fontos partnereknek juttatott, éves díjmentes belvárosi parkolást biztosító igazolványok jövőre konkrét rendszámhoz kapcsolódnak, illetve 3500 forintos egyszeri éves díj helyett 20 ezer forintos éves díj lép.

10:07 - Rohamléptekkel szavaznak

Gyorsan haladnak a napirendi pontokkal a képviselők, nincsenek nagy viták, sőt a napirend előtti felszólalások kapcsán sem voltak, ahogyan azt előre sejteni lehetett.

A Tubes emléktábla szavazásánál tartanak (5. napirendi pont.). Az emléktábla felállítását is könnyedén elfogadták.  Harmincöt téma van még hátra.

Újabb igazgató

Vége a zárt ülésnek. Borbás Károlyt nevezték ki az Intézmények Gazdasági Szolgálata igazgatójának havi 800 ezres díjazással.

Tüke Busz, Tubes, belvárosi forgalom

Harmadik alkalommal ül össze az új pécsi közgyűlés az őszi választások óta, ez lesz a második rendes ülés. A közgyűlés az eredeti forgatókönyv szerint három napirendi pontot zárt, negyvenet nyílt ülésen tárgyalt volna, ám amint az tegnap óta ismert, a nagy vitát kiváltott tervezett telekadó rendeletet leveszik ma a napirendről.

Ugyanakkor, ha az előző, rendkívüli ülésen történteket nézzük, nem elképzelhetetlen, hogy lesznek még napirendi pontok, amelyeket újként terjesztenek be ma délelőtt, s amelyek még lekerülhetnek az ülésről. Habár a telekadóról nem szavaznak, vélelmezhetően az ügy a napirend előtti felszólalások egyik kedvelt témája lesz, csodálkoznánk, ha az ellenzéki pártok nem szólnának hozzá az ügyhöz. Az LMP kedden napközben egy közleményt is kiadott a témában.

Hasonló vitákat válthat ki a Tüke Busz Zrt. alapításának napirendje is. Várhatóan könnyebben siklanak át a képviselők a Tubes emléktábla alapításán, a belvárosi forgalmi rend újabb módosításán, és a Kodály szobor áthelyezésén, bár utóbbi kettőnél a Hal tér újbóli megnyitása, illetve az, hogy a vörös bársonnyal bélelt csellótok is utazzon-e Kodállyal együtt, vitázhatnak kissé a felek.

Szó lesz a Megyeri téri mélygarázsról is, a Szigeti Garázs felügyelőbizottsága kapcsán. A közgyűlés érdemi munkája várhatóan zárt üléssel indul majd. 

Tetszetős a pite is, mákos, túros, almás is akad, darabja kétszázötven forint. A kávé 200, a szénsavas üdítők palackja 200, a rostos gyümölcslevek (nem 100%) deciliterenként egy százast kóstálnak. Vékony szalámikkal töltött zárt szendvicseket is árusítanak, 250 forintos ellenértékkel, de az extrább szendvics 300 forintba kerül. Aki nem sült kiflit választ, szendvicsre szavaz, e két termék mellett a kávéból fogy a legtöbb. Hiába, ma még dolgozni kell sokat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!