Közélet

2007.11.29. 17:29

Közgyűlés: vita vásárcsarnoktól költségvetésig

Bár a csütörtöki pécsi közgyűlés fő témája a város jövő évi költségvetési koncepciója volt, azért akadt más ügy, ami élénk vitát váltott ki.

Nyaka Szabolcs (DN)

A vita már a napirendek megszavazásánál elindult: Füredi Péter, az MDF képviselője ugyanis önálló indítványként javasolta, a testület tárgyalja újra az idősellátás átszervezéséről korábban meghozott határozatot. A képviselők többsége ezt nem vette napirendre, ám érdekes, hogy az ellenzékiek mellett több MSZP-s képviselő is igennel szavazott az újratárgyalásra. Tasnádi Péter polgármester tartózkodott, később sajtótájékoztatón lapunk kérdésére azt mondta, nem veti el, hogy újratárgyalják a kérdést, de megfelelő előkészítés után.

Vihart kavart a vásárcsarnok ügye, amely kapcsán az ellenzék nehezményezte, hogy a városvezetés részéről senki nem jelent meg a nemrégiben tartott fórumon. A polgármester ellenben úgy vélekedett, a Fidesz felelőtlen magatartást folytatott, egyben közölte, a csarnok megszüntetéséről, elköltöztetéséről semmilyen döntés nincs.

A költségvetési koncepcióról is folyt vita, igaz, itt már jórészt szakmai alapokon, bár az ellenzék és a koalíció eltérően vélekedett a város anyagi kilátásairól.

Indulatos politikai vita a vásárcsarnokról

A közgyűlés még alig kezdődött el, máris magasra csaptak az indulatok. Majdik Miklós, a Fidesz-KDNP képviselője átadta a polgármesternek azt a mintegy 14 ezer aláírást, amelyek jegyzői a vásárcsarnok megtartását kérik.

Tasnádi Péter polgármester szerint a Fidesz ez ügyben felelőtlen és káros magatartást tanúsított. A polgármester közölte, egy olyan ötlet van csak, hogy esetleg, kiegészítésként az EXPO területén is lehetne piac, de ez nem jelenti a mostani vásárcsarnok megszüntetését, elköltöztetését, erről döntés sincs.

A Fidesz visszautasította a polgármester felvetését, hogy politikát csináltak a témából, azt közölték, Majdik Miklós a terület választott képviselője, ezért lépett az ügyben. A vita mintegy egy órán keresztül folyt az ülés elején.

Költségvetés: jövőre sem lesz könnyebb

Bár akadtak még fontos témák, a fő napirend a pécsi közgyűlés ülésén egyértelműen a jövő évi költségvetési koncepció tárgyalása volt. Tasnádi Péter elmondta, kiemelt feladat a három-éves időszakban a hiánycsökkentés, valamint elsőbbséget élveznek a fejlesztések között az EKF-beruházások. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, nem fejeződött be az oktatási rendszer átszervezése, jövőre megvizsgálják e szempontból a középfokú intézményeket, a kulturális ágazatot és magát a városházát is. A polgármester nem titkolta, 2008-ban nagyobb megszorítások lesznek, de kiemelte, ezt már előre jelezték.

Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselője elmondta, pozitívum, hogy végre őszinte a szembenézés a helyzettel, ám meglátása szerint a koncepció lényege az, hogy megszorítás legyen. Ezt a politikát azonban tovább folytatni nem lehet. Egyik oldalról a kormány, másikról az önkormányzat szorít, e közé kerül a pécsi polgár, fogalmazott a szünetben tartott sajtótájékoztatóján Páva Zsolt.

Kővári János, az Összefogás Pécsért frakcióvezetője úgy vélte, nincs már több lyuk a nadrágszíjon.

Az ellenzék több elképzelését is nyilvánosságra hozta. Páva Zsolt szerint ésszerűbb vagyonhasznosítással, a saját területek közművesítésével, átminősítésével bevételekre lehetne szert tenni, hiszen az EKF miatt nagyobb az ingatlanok iránti érdeklődés. Kővári János úgy vélte, az egyetemmel, egyházakkal, civil szervezetekkel lehetne tárgyalni feladatátadásról, ahogy ez az EU számos országában működik, így tompítva az intézményi megszorításokat.

Nagy Csaba, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke azt közölte, ez év végére 19 milliárd körül lesz a város adósságállománya. Nyőgéri Lajos MSZP-s frakcióvezető szerint ez némiképp megtévesztő, hiszen ebben benne vannak azon fejlesztési hitelek is, amelyek két évtized múlva járnak le.

A koncepciót végül a többség elfogadta, költségvetést jövő év elején alkot a testület.

Nem nő a távhő ára – de még nem is csökken

Csütörtökön tárgyalta a közgyűlés a távfűtés árképzéséről szóló rendeletet is. Kiderült, bár elvileg 1,4 százalékos emelés is indokolt lenne, erre nem kerül sor, azt a társaság a tervek szerint kikalkulálja belső költséggazdálkodással.

A kereszténydemokrata Erb József arról kérdezett, sor kerülhet-e Pécsett is árcsökkentésre, mint más városokban történt, például Budapesten 8 százalékkal. A képviselő azt tudakolta, hogy állnak az erről szóló tárgyalások az erőművel.

Gonda Tibor MSZP-s alpolgármester elmondta, e kérdésben még nincs megegyezés, a megbeszélések folynak, nem tartja „teljesen reménytelennek a helyzetet”. A mostani úgymond nulla emeléssel együtt az alpolgármester szerint Pécs távfűtési ára a magyar középmezőnyben helyezkedik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!