Közélet

2016.05.06. 09:05

Közös megegyezéssel távozik a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója

Barna Béla élt a polgármester által felkínált azon lehetőséggel, hogy a továbbiakban egyedi projektekben tanácsadóként dolgozhasson.

Babos A. (DN)

Mi állhat Barna Béla, a több tízmilliárdos pécsi vagyon felett őrködő Pécs Holding vezérigazgatójának távozása mögött? – ezt a kérdést a városvezetésnek is feltettük. Pénteken délelőtt ugyanis a polgármesteri kabinetiroda sajtóközleményben írta meg, hogy Barna Béla a hónap végén közös megegyezéssel távozik a cég éléről. Illetve, hogy erről csütörtökön Páva Zsolt polgármesterrel állapodott meg.

A végső döntéshez kell a pécsi közgyűlés szava, az új vezérről is a képviselők döntenek majd, s arról is, hogy megbízott vezetőként addig is Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház vezérigazgatója láthatja el Barna feladatát, külön díjazás nélkül.

A kabinetiroda azt írta, Barna Béla a cég gazdálkodási fegyelmén, stabilitásán sokat javított, tehát amire vállalkozott, elvégezte. A Pécs Holding azonban átalakítás előtt áll, a tervek szerint egy letisztult profilú, célorientált vagyonhasznosítóvá fog átlényegülni, mely folyamatok lebonyolításához új vezetőt keresnek.

Tanácsadóként dolgozhat

Az alapvetően vagyongazdálkodással, önkormányzati bérlakások, városi ingatlanok ki- és bérbeadásával, a piacok üzemeltetésével foglalkozó Pécs Holding 2015-ben több mint 27 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodott.

A kabinetiroda szerint Barna Béla eddigi tevékenysége során, 2011–2016 közt bizonyította, hogy egyes projekteket remekül menedzsel, ezért felkínálták számára a lehetőséget, hogy a továbbiakban egyedi projektekben tanácsadóként dolgozhasson. Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy Barna Béla vezetése alatt a társaság mind hatékonyságban, mind gazdaságossági mutatókat illetően jelentős előrelépéseket ért el, de a következő időszakban további strukturális átalakítások miatt új vezetőt kérnek fel a cég irányítására.

Korábban is pletykálták, hogy elmegy

Nem szokványos, hogy egy közszférához köthető cég vezérigazgatója úgy döntsön, máshol próbálja ki magát. Lapunk március végén értesült arról, hogy Barna Béla távozni fog. Akkor a polgármesteri kabinetiroda annyit írt kérdésünkre, hogy „A cégvezetések ügyében a pécsi közgyűlés dönt. A közgyűlés ez idáig nem hozott határozatot a hivatkozott ügy kapcsán”. A lehetséges okokról két pletykát hallottunk: Barna Béla nem lehet vezető tisztségviselő egy másik céghez (ahol ügyvezető volt) kapcsolódó korábbi ügy miatt, illetve, hogy egy, a vásárcsarnokot érintő ügy miatt kérték fel távozásra. A kabinetiroda utóbbit cáfolta, az elsőről azt írta, az ügyet jogászok megvizsgálták, de nem állt fent a tisztség betöltésével kapcsolatban jogi aggály, összeférhetetlenség.

Korábban írtuk: A pécsi Polgármesteri Kabinetiroda közleménye a Pécs Holding Zrt. vezetői feladatainak ellátásáról:

Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója csütörtökön megállapodott dr. Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével arról, hogy 2016. május 31-i hatállyal közös megegyezéssel megszünteti munkaviszonyát a társaságnál.

A munkaviszony megszüntetését a pécsi városi közgyűlés hagyja jóvá a későbbiekben. Barna Béla élt a polgármester által felkínált azon lehetőséggel, hogy a továbbiakban egyedi projektekben tanácsadóként dolgozhasson.

A Pécs Holding megbízott vezérigazgatói teendőit ideiglenes jelleggel Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója látja majd el jelenlegi megbízatása mellett díjazás nélkül június elsejétől.

Új vezérigazgató megválasztásáról a későbbiekben dönt a város közgyűlése. Dr. Páva Zsolt a bejelentést követően azt mondta, Barna Béla több mint öt esztendőn át irányította a városi vagyonkezelő céget. Vezetése alatt a társaság mind hatékonyságban, mind gazdaságossági mutatókat illetően jelentős előrelépéseket ért el. A következő időszakban azonban további strukturális átalakítások miatt új vezetőt kérnek fel a cég irányítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!