Közélet

2013.03.29. 07:30

Lakits-villa: Várostörténeti értéket is mentettek

Kezdő vállalkozásoknak kínálnak irodákat az inkubátorházban.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Sajátságos magyar története volt a közelmúltig Pécs egyik legszebb historizáló (romantikus) stílusban épült polgári épületének, a vasútállomásra vezető Szabadság utcában található Lakits-villának. Nem is oly rég, néhány éve ugyanis még omladozott az épület, pedig városképi, várostörténeti szempontból történő megőrzése fontos lett volna, a népszerű egykori városvédő sorozat, Ráday Mihály Unokáink sem fogják látni című tévéműsora is foglalkozott vele.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A régi épület kívül-belül teljes felújításon esett át (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Az épület a kilencvenes évek közepéig városi kézben volt, de a szocialista időszakban bérházként funkcionáló épület állaga nagyon leromlott, az önkormányzatnak pedig nem volt pénze a felújításra. Egy bank vásárolta meg, amely pécsi központját alakította volna ki itt, pechünkre azonban, az első rendszerváltás utáni magyar bankcsőd éppen ezt a pénzintézetet érintette.

A felszámolásban egy szekszárdi vállalkozó vásárolta meg az ingatlant, aki ugyan sokat költött rá, nem tudta befejezni, az ő cégét is felszámolták.

Az új tulajdonos, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó pécsi Kovács Zsolt 2007-ben, épp a válság kirobbanása előtt vette meg az épületet, azzal a céllal, hogy irodaházat alakítanak ki a szép épületből. A válság azonban tán az építőipart sújtotta leginkább, így évek teltek el mindenféle előrelépés nélkül, akkor azonban a vállalkozó sikeres pályázatot adott be egy kezdő, illetve néhány év óta működő vállalkozásoknak helyet kínáló pécsi inkubátorház kialakítására. A beruházással elkészültek, a megújult Lakits-villa ünnepélyes átadását tegnap tartották.

A szalagátvágás után Kovács Zsolt, a Lakits Villa Kft. tulajdonos-ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az építkezésre uniós pályázaton 133 millió forint támogatást nyertek, a beruházás azonban megközelíti a 220 millió forintot. Az üzleti és virtuális inkubátorházban teljes körű irodai szolgáltatásokat kínálnak kezdő vállalkozások számára.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!