Közélet

2016.04.25. 12:23

Lecserélik a 25 éves bérleteket Pécsen

Vadonatúj formátumú bérletek jönnek májustól Pécsen, felveszik a harcot jegyeket és igazolványokat hamisítók ellen.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Felveszi a harcot a jegy- és bérlethamisítók ellen a pécsi önkormányzat, illetve a Tüke Busz és a Biokom alatt működő Mobilitási Központ. Új arculatot kapnak, és jóval védettebbekké válnak a hamisítás ellen a pécsi buszjegyek és bérletek - jelentett be a hírt sajtótájékoztatón hétfőn Girán János. A politikus azt mondta, hogy a ma használt jegyek és bérletek felett formátumukat és biztonságukat tekintve is eljárt az idő, huszonöt éve nem történt ezen a téren újítás.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Ilyenek lesznek a jegyek
[/caption]

Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, hogy természetesen még tovább mennek majd az újításban, ha szükséges lesz, és ezzel kapcsolatosan is kapnak érdemi visszajelzést azon a felmérésen, amely a múlt héten indult, és amelyben a pécsi közösségi közlekedést használó utasokat kérdeznek ki a megállókban utazási szokásaikról.

Girán János újságírói kérdésre elmondta, hogy a menetjegyek, bérletek és jegyek árai nem változnak az újítás után sem, és megmaradnak azok az új típusú kedvezmények is, amelyeket a közelmúltban vezettek be, így a kisgyermekesek, a polgárőrök, a közfoglalkoztatottak számára szólók. A régi típusú jegyeket, bérleteket májustól felváltó új formátumú nyomtatványok ráadásul 15 százalékkal, évi nettó 4 millió forinttal olcsóbban lesznek előállíthatók, hangsúlyozta Girán János.

[caption id="" align="alignleft" width="422"] És ilyen a bérlet
[/caption]Érdeklődésünkre alpolgármester azt mondta, hogy a biztonságtechnológiai és dizájnváltást nem külön forrásból, hanem a Tüke Busz és a Biokom alatt működő Mobilitási Központ munkatársai fejlesztették. A bérleteken hologrammos csík, UV-fényben látható jelzés és vízjel is lesz majd, miközben színekben és díszítőelemekben is ismert pécsi szimbólumokkal dolgoznak, mint például a tv-torony, avagy a Zsolnay-kúton is látható ökörfej.

A dizájváltás több lépcsőben történik, májustól a havi teljes árú, a nyugdíjas és a tanuló, valamint a 30 napos bérletekkel, továbbá az elővételi menetjegyekkel kezdenek. A modernizálás második üteme a nyár végétől történhet meg, amikor is már minden bérletszelvény egyedi, úgynevezett QR-azonosítót fog tartalmazni, amely az értékcikkre jellemző információkat tárol.

A megújult arculat mellett a termékek hátoldalán angol nyelvű tájékoztatást fog szerepelni a felhasználás feltételeiről, a folyamatosan bővülő külföldi egyetemisták kiszolgálásáért.

Június 1-jétől a napi és a háromnapos jegyeket 24 órás, illetve 72 órás jegyek váltják. Szintén nyártól a 30 napos és a félhavi bérletek, illetve 7 napos jegyek felhasználási ideje meghosszabbodik, ezáltal a lejárat utolsó napja utáni hajnalon az éjszakai járatokon is érvényesek lesznek.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a teljes árú havi, negyedéves, félhavi és 30 napos bérleteket június 1-jétől személyi igazolvánnyal, vagy kártya formátumú jogosítvánnyal is használatba lehet venni, így aki nem szeretne bérletigazolványt kiváltani, annak kedvezőbbé válik a bérlethez jutás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!