Közélet

2012.08.30. 11:28

Leépítések: a Pécs Médiaközpont és a Zsolnay Örökségkezelő érintett

Nyolc munkatársától vált meg a Pécs Médiaközpont, többségük háttérember volt. Ősztől a Zsolnay Örökségkezelő Kft. is karcsúbb lesz.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– A tulajdonos Pécs Holding Zrt. elvárásának megfelelően a Pécs Médiaközpont Kft.-t úgy alakítjuk át, hogy ne városi támogatásra, ha úgy tetszik, közpénzre alapozza a működését, ne abból próbáljon megélni, hanem piaci alapokra helyezze mindezt – nyilatkozta megkeresésünkre Kapitány Gergely, a központ közelmúltban kinevezett vezetője.

Nyolc munkatársukkal közölték a napokban, hogy nem tartanak rájuk igényt a jövőben. A leépítés főként a technikai személyzetet érinti, de van az elküldöttek közt évtizedek óta képernyőn lévő tévés is.
Nagyjából azt mondta ki Kapitány, hogy mindeddig pazarló módon működött a Pécs Tv-t, a Pecsma.hu-t és a Pécsi Híreket irányító központ.

Részben az indokolatlanul túlméretezett, a gyártási költségeket, kapacitásigényeket és a nézői, olvasói, valamint értékesítési mutatókat figyelmen kívül hagyó, azokat nem követő működési szerkezet indokolta a létszámleépítést, s a folyamatban lévő átszervezéseket, közölte.
A ma mintegy százötven főt foglalkoztató, a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Művészetek Házát, a Cella Septichorát és a Kodály Központot működtető Zsolnay Örökségkezelő Kft.-nél (ZSÖK) is karcsúsíthatnak. Nem hivatalos értesülés szerint tizenöt főtől válhatnak meg ősszel.

Úgy tudjuk, a városházán e számnak dupláját várták volna el, míg az örökségkezelőnél legfeljebb tíz emberben gondolkodtak. Páva Zsolt pécsi polgármester cáfolta, hogy ők bármely intézménynek is konkrét létszámot mondtak volna, megjegyezte azonban, hogy szerinte a ZSÖK-nél sokan dolgoznak.

Márta István, a ZSÖK ügyvezetője annyit mondott, pécsi közgyűlési határozat szól arról, hogy racionalizálniuk kell a működést, ebbe sok minden belefér, személyi változások is. Ezeknek azonban nem kívánt elébe menni, nem tudják még, hány embertől válnak meg. Keresik azon lehetőségeket (párhuzamosságok megszüntetése, összevonások stb.), amelyekkel más módon is tudnak spórolni.

A Pécs Holding, a Biokom és a Pécsi Kulturális Központ vezetői úgy nyilatkoztak, náluk nem lesz leépítés, de a többi önkormányzati cégről sem hallottunk mást. Ugyanakkor Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője azt mondta, több pécsi iskolában próbálkoztak a vezetők azzal, hogy egyes tanároknak az előírtnál kevesebb óraszámot ajánlottak, erről azonban intézményvezetők nem dönthetnek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!