Közélet

2010.12.19. 14:40

Leesett két burkolóelem a Tudásközpontról

Leesett két üveg burkolóelem a szeptemberben átadott Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont külső homlokzatáról vasárnapra virradó éjjel.

H. Zs.

Szétrobbant két üvegből készült burkolóelem a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont külső homlokzatán vasárnapra virradó éjjel, a darabok pedig az épület mellé hullottak. A két üvegtábla az épület bejáratától nem messze, az északnyugati homlokzaton egymás alatt helyezkedett el, két emelet magasságban. Személyi sérülés nem történt, az esetet a biztonsági őrök észlelték és jelentették. 

Morvai Lehel, a Tudásközpont ügyvezető igazgatója elmondta, az épületet biztonsági edzett üvegből készült burkolóelemek borítják. Ez a fajta üveg gyakorlatilag úgy viselkedik mint a személyautók szélvédője: töréskor apró, néhány centiméteres darabokra morzsolódik szét. Ez történt a leesett két, összesen hat négyzetméternyi üvegtáblával is.

Minden egyes elemet hat ponton rögzítettek a tartószerkezethez, ezért nem valószínű, hogy a csavarok lazultak volna meg. A jelenlegi feltételezés szerint az éjszakai erős lehűlés (–15 Celsius fok), az üvegben lévő feszültség, illetve a rögzítés okozta megfeszítés együttes hatására történhetett a robbanás szerű jelenség. Az esetről azonnal értesítették az üveg gyártóját, a magyarországi cég vizsgálatot indított az ügyben. Az érintett épületrészt elkerítették, a bejárat biztonságosan megközelíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!