Közélet

2016.10.03. 18:59

Lemond Girán János, de mi állhat a háttérben?

Lemond pécsi alpolgármesteri tisztségéről Girán János. Úgy tudjuk, Decsi István pécsi fideszes frakcióvezető válthatja. A városháza cáfolja, hogy igazából lemondatták volna a politikust.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Girán János, Pécs alpolgármestere szóban jelezte Páva Zsolt polgármesternek, hogy lemond alpolgármesteri tisztségéről, és a jövőben szakmai területen szeretné tovább szolgálni Pécset, szólt egy városházi közlemény hétfőn. Lapunk úgy tudja, Decsi István lesz az új alpolgármester, de erről nincs hivatalos információ, és a városháza sem kívánta ezt kommentálni.
 
Az alpolgármester a döntés okáról közleményben nyilatkozott. Azt írta, a 2014-es önkormányzati választásokat követően megtiszteltetésként vállalta el Páva Zsolt polgármester felkérésére Pécs alpolgármesteri feladatainak ellátását. Azóta a helyi gazdasági ügyekért is felelősként azon volt, hogy Pécs számára minél szélesebb körű fejlesztési lehetőségeket biztosíthassanak. Hozzátette: a már előkészített fejlesztések hamarosan a megvalósítás szakaszába érnek, elindul az Okos Város, a Zöld Város és Zöld Főváros program, és a Közösségvezérelt Helyi Fejlesztések is. Ezek stratégiailag kiemelten fontosak Pécs jövőjét illetően, de az alpolgármesterség mellett ezeket nem tudná megfelelően menedzselni, ezért Páva Zsolttal arra a megegyezésre jutott, hogy a jövőben a stratégiai fejlesztések polgármesteri főtanácsadójaként csakis e feladatokra koncentrálva folytatja a munkáját, közölte az alpolgármester.

Pécsett már a bejelentés előtt számos pletyka szólt arról, hogy Girán János lemond, de igazából lemondatják, s ennek valódi oka, hogy valakinek „el kell vinnie a balhét felfelé” a Zsolnay és a Ledina Kerámia ügyei miatt, ami kudarc a városvezetés számára. Ráadásul éppen ő írta alá alpolgármesterként a Ledina Kerámia eladását. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a városháza azt írta, a lemondás okát Girán János ismertette, minden azzal ellentétes információ téves.

Három hét múlva tudjuk meg, mikor

Girán János szándékát hivatalosan az október 27-i közgyűlésen fogja jelezni, és akkor jelöli meg a lemondás időpontját is. Az egyéni önkormányzati képviselői mandátumát megtartja, s választókerületét továbbra is a Fidesz-KDNP frakció tagjaként szolgálja, írta.

Az alpolgármester e tisztségéről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le, amelyet az polgármesternek ad át, részére juttat el. Az alpolgármester e tisztsége az általa meghatározott, a lemondást követő egy hónapon belüli időpontban, ennek hiányában az írásbeli nyilatkozat átvételének napjával szűnik meg. Az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület következő ülésén ismertetni kell. Ezt követően a közgyűlés a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére alpolgármestert  választ.

Több pletyka is elterjedt

Számos más találgatás is volt a lemondás okát kutatva. Egyesek szerint a hollandiai buszok beszerzésével kapcsolatos botrány, a gyengélkedő Schlauch Program, avagy az általános rossz gazdasági helyzet miatt kell lemondania. Ez ugyanakkor mind csak pletyka, annyi bizonyos, hogy ritkán szoktak alpolgármesterséget tanácsadói munkára cserélni.

A városháza viszont erre azt mondta, hogy a buszcsereprogram sikeres volt, hiszen anélkül mintegy 50 ezer pécsi közlekedése került volna mára veszélybe a járművek szocialista időszakban való kiszervezése miatt, és a Schlauch Program is sikerrel elindult. Páva Zsolt meg volt elégedve Girán János munkájával, de tiszteletben tartja döntését. Főtanácsadói megbízatását illetően a részletekről (így a díjazásáról is) a hivatalos lemondás után később születik döntés, írták kérdésünkre a pécsi városházáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!