Közélet

2016.03.23. 18:41

Májusban kinyithat a pécsi állatkert

Májusban kinyithat a felújított pécsi állatkert, amit már rengetegen várnak. A terrárium a jövő héten fogad utoljára látogatókat a belvárosban.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Sokan érdeklődtek lapunknál, hogy megtudják, mikor nyit ki a felújított és kibővített pécsi állatkert a Mecseken. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója lapunknak azt mondta, májusban kinyithat a zoo. Azt írta megkeresésünkre, hogy folyamatosan érkeznek még új állatok az elkövetkezendő időszakban – a fóka párja, a hiúz párja, további tengeri halak és cápák –, s emellett március 29-től megkezdődik az állatok felköltöztetése az akvárium-terráriumból – a belvárosi intézmény akkor be is zár.

Az állatok beszoktatása folyamatosan zajlik, az új állatkert megnyitásának időpontjával kapcsolatban Merza Péter azt mondta, hogy az a legfontosabb, hogy az állatok megfelelően akklimatizálódjanak, szokják meg új környezetüket. A megnyitás pontos időpontja így ezen múlik leginkább, várhatóan azonban májusban lezárul e teljes folyamat, közölte.

Ismeretes: a zoo felújításának fő oka egy, a zöldhatóság által előírt környezetvédelmi fejlesztés elvégzése volt, anélkül véglegesen be kellett volna zárni az állatkertet.

Bruttó 1,7 milliárd

Az új állatkert megépítése bruttó 1,7 milliárdba került, ezt teljes egészében fejlesztési forrás finanszírozta, nem kellett hozzátenni önkormányzati forrást, mondta Merza Péter. Az új állatok beszerzése, Pécsre költöztetése 20 millióba került, azt az állatkert költségvetéséből fedezték.

A pécsi állatkert vezetésétől megkérdeztük, megtartják-e a nyitópartit a zárónapon jegyet váltóknak. Azt felelték, az állatkert zárásakor, „a BúcsúZOO-n”, kedvezményes árakkal és plusz programokkal várták az érdeklődőket, akik rekord számban jelentek meg a rendezvényen. Kétezer főt regisztráltak a záró hétvégén, akik a megújult állatkert nyitónapján ingyenesen látogathatják a megújult állatkertet.

Döntés később

Mit kezdenek a volt terrárium épületével, kérdeztük. Merza Péter válasza az volt, hogy az ingatlan hasznosításának kérdésével kizárólag a kiköltözés befejezését követően lehet foglalkozni, mert csak akkor lehet teljes képet alkotni állapotáról, a gépészeti-villamos rendszer állapotáról, illetve más hasznosítás esetén a teljes rendelkezésre álló térről, tekintve, hogy valamennyi élőhely és annak területe felszabadul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!