Közélet

2011.02.11. 20:47

Már huszonkilenc rókát fogott a csapda

Már a verandára is bemerészkedtek, cipőket loptak a dúvadak. Mislenyben már 29 rókát fogtak.

K. F.

Már huszonkilenc rókát fogtak a Kozármisleny különböző területeire kihelyezett csapdák. Az önkormányzat egyelőre hatot vásárolt a szerkezetekből, de lehet, hogy a lakók nyugalmáért még néhányat vesznek, ugyanis panaszkodtak a helybeliek, hogy éjjelente ellepik a rókák a város utcáit, tereit, és bemerészkednek a verandákra is. Kukáznak, lopják a csirkét, de elviszik olykor a bejáratnál hagyott cipőt, szétrágják a kinti papucsot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mohai László mezőőr minden nap ellenőrzi a kihelyezett csapdákat (fotó: Laufer)
[/caption]

A csapdákat naponta kétszer ellenőrzi Mohai László mezőőr, aki szerint az élve fogó masinák jó szolgálatot tesznek. Igaz, fogtak már egerésző ölyvöt, sőt macskát, kutyát is, de azokat szélnek eresztette. Az engedélyt az eszközök beszerzéséhez és a „rókavadászathoz” a helyi jegyző és a hatósági állatorvos adta ki, mivel belterületen, zártkertben nem lehet kilőni a ravaszdikat. Ha megfogják az állatot, injekcióval elaltatják, majd elszállítják a közeli állatihulladék-lerakodó telepre.

Mohai László elmondta, ha a befogott állat betegnek tűnik, akkor az állatorvos Kaposvárra mintát küld. Eddig két esetben kellett ezt megtenni, az egyik szopornyicás volt – magas láz, görcsös rángás – , a másik pedig rühes. Veszett állatot nem találtak. Mindenesetre amióta ősztől működnek a csapdák, mintha kevesebb rókabejelentés érkezne a városházára.  

A csapda nem olcsó

Az élve fogó rókacsapda vadászboltokban beszerezhető, ára tízezer forint körül van. Rendszeresen, naponta kétszer is kell ellenőrizni, hogy a befogott állatok ne sokat töltsenek a ketrecben, ne szenvedjenek, és ha egyéb kóborló háziállatról, kutyáról-macskáról lenne szó, mihamarabb hazaengedjék. A csapdákat a belterületen, főleg a rókajárás útvonalán érdemes kirakni. Megfelelő hatósági egyeztetés, engedélyezés után bármelyik önkormányzatnak ajánlják.

K. F. Mohai László mezőőr minden nap ellenőrzi a kihelyezett csapdákat (fotó: Laufer) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!