Közélet

2011.08.13. 19:55

Megőrölték a búzát a Nemzet Kenyeréhez

Elkészült a Nemzet Kenyeréhez való liszt: a mohácsi vízimalomban öntötték össze, és őrölték meg a felajánlott búza egy részét.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A Pécsett augusztus 20-án tartandó Nemzet Kenyere Ünnephez összegyűjtött gabona egy részét öntötték össze, és őrölték meg az ország egyetlen működő patakmalmában, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban.

– Egy évvel ezelőtt ültem egy asztal előtt, amin egy kerek cipó volt – mondta az ünnepélyes eseményen dr. Korinek László, az ötlet gazdája. – Azon töprengtem, milyen jó lenne tudni, hol termett az a gabona, amiből a cipó készült, s hogy mi történt azon a vidéken a történelem során. Miután a választ nem tudtam, arra gondoltam, fordítsuk meg a folyamatot, s onnan gyűjtsük össze a búzát, ahol magyarok élnek a Kárpát-medencében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Látványos külsőségek közepette, szekérrel hozták a búzát, majd ünnepélyes keretek között lezajlott az összeöntés folyamata is
[/caption]

A jogászprofesszor kiemelte, megható volt, milyen lelkesedés fogadta a tervet: több mint háromszáz gazda küldött gabonát, s a Felvidéken például limitálni kellett az adható mennyiséget, olyan sokan és sokat akartak adományozni.

Lajdi Antalné, Mohács egyik alpolgármestere történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, amelyen a mohácsi gyásztér közelében „nem a halált, hanem az életet köszöntjük”.

Az ünnepi szónoklatokat követően egy lovas kocsi érkezett a malomhoz, zsákokkal megrakva. A határokon belül és azokon túl termett búzát tartalmazó zsákokat azután egy edényzetbe öntötték, majd összekeverték a főmolnár irányításával. Végül elindították a Csele-patak vizével hajtott malomkerekeket, s elkészült a nemzet lisztje.

A mohácsi vízimalomban tegnap egyébként egész napon át tartó programokkal várták az őrlésre érkezőket. Ostoros- és íjászbemutató, kézművesvásár, lepénysütés is szerepelt a kínálatban, s a mohácsi csatáról is előadást tartottak. A ragyogó időben sokan voltak kíváncsiak az eseményre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A mohácsi vízimalomban őrölték meg a búza egy részét
[/caption]

Összesen egyébként több mint tíz tonna búza gyűlt össze. Az ország összes megyéjéből, és a határon túli magyarlakta területekről is érkeztek zsákok. A gabona nagyobb részét kedden a szigetvári malomban öntötték össze, s őrölték meg. A nemzet kenyerét és várhatóan négyezer kisebb cipót Pécsváradon sütik meg.

Pécsett szegik meg

Az összegyűlt tíz tonnányi búza felét a nemzeti összefogás jegyében a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel. Ebből csaknem kétezer kenyeret süthetnek majd a rászoruló gyerekeknek.

A Nemzet Kenyerét Pécsett szegik meg. Az ünnepre készülő több ezer cipóból származó bevételt is jótékony célra használják fel: adományért cserébe árulják, a befolyt összeg pedig a Pécsi Jótékony Nőegylet „Nekem nincs ebédem” programjának számlájára kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!