Közélet

2007.12.17. 10:28

Megünnepli 90 évét az orvostudományi

2008 áprilisában lesz 90 esztendeje, hogy Pozsonyban elkezdte működését az az orvosi kar, amely 1923-ban költözött Pécsre. Az ünnepi program része lehet az egykori névadó, Erzsébet királyné szobrának avatása.

BAMA

A jövő áprilisban lesz 90 esztendeje, hogy a pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Orvosi Kara 1918 tavaszán elkezdte működését. A kar 1923 őszétől Pécsett folytathatta tevékenységét. A kar 1951-től önálló egyetemmé alakult. Az 1960-as és 1970-es években adták át a klinikai tömböt és a központi épületet. Ekkor indult a fogorvosképzés is. 1985 óta világszerte elismert felkészültségű szakembereket bocsát ki az angol nyelvű orvosképzés. 2000-től gyógyszerészképzés indult. Az intézmény 2000-től a PTE keretein belül Általános Orvostudományi Karként folytatja működését. 2004-ben kezdődött a német nyelvű orvosképzés, 2005-ben az angol nyelvű fogorvosképzés, 2006-ban a német nyelvű fogorvosképzés.
Az ÁOK 2006-ban elnyerte a „Kiválósági Központ”, 2007-ben pedig, a „Legjobb Felsőoktatási Intézmény” címet. Javarészt EU-s fejlesztések elemeként, a PTE 1. sz. Klinikai tömb elavult szakambulanciai épületének és eszközparkjának felújítására, korszerűsítésére került sor. A térségi szűrő- és diagnosztikai központot júniusban itt adták át. Ugyancsak döntően EU-s fejlesztés keretében megújult a Laboratóriumi Medicina Intézet Közép-Európában elsőként telepített nagy kapacitású, világszínvonalú automata laboratóriumi rendszerrel. Modern molekuláris biológiai laboratóriumot is kialakítottak.
A közelgő évforduló alkalmából sajtótájékoztatót tartott dr. Németh Péter dékán dr. Csernus Valér és dr. Miseta Attila dékánhelyettesekkel közösen. Bejelentette, hogy ünnepi programmal készül az orvoskar az évfordulóra, és ennek során Erzsébet királyné köztéri szobrának felállítását kezdeményezi. Az ÁOK erőfeszítéseket tesz, hogy a gyógyszerészeti szak és fogorvos-tudományi szak önálló karokká alakulhassanak, és hogy a főépület felújítása megkezdődjön. Középtávon korszerű hallgatói szolgáltató központot terveznek létesíteni a campus területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!