Közélet

2015.11.12. 16:37

Mohács nem tett le a hídról

A létesítmény 26 milliárd forintból lenne megvalósítható.

W. K.

– Szó sincs arról, hogy a város letett volna arról, hogy Mohácsnál híd épüljön a Dunán – válaszolta Szekó József polgármester a keddi közmeghallgatáson arra a hallgatóság soraiból feltett kérdésre, hogy a kompkikötő fejlesztése egyet jelent-e azzal, hogy a hídról a mohácsiaknak le kell mondaniuk.

A polgármester válaszában bővebben is kifejtette az üggyel kapcsolatos aktuális tudnivalókat. Tájékoztatása szerint a kormány mintegy 100 millió forintot különített el a megvalósíthatósági és a környezetvédelmi tanulmány elkészítésére, ezeket szeptemberben zsűrizték az illetékes hatóságok. Négy tervet adtak be – a Dunát a vasútállomáshoz legközelebbi szakaszon átszelő, egyben leglátványosabb építmény nyerte el leginkább a döntéshozók tetszését. Jelenleg a környezetvédelmi engedélyeztetés van folyamatban.

A polgármester kiemelte, a beruházás számítások szerint 26 milliárd forintból lenne megvalósítható – az illetékes államtitkárságok azon dolgoznak, hogy a szükséges forrásokat felkutassák. Jelenleg az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése lenne az aktuális feladat, ehhez 600 millió forintot igényelt a központi költségvetésből a város, és van remény arra, hogy a pénzt meg is kapják.

Szekó József tájékoztatójában kiemelte, a miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy Mohácsnál híd épül, erre alapozva joggal bízhatnak abban, hogy a tervek meg is valósulnak. – A folyót átszelő létesítmény megépülése nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedősen fontos – tette hozzá a polgármester. Hisz 150 kilométeren keresztül a Duna mentén halad az M6-os autópálya, aminek területfejlesztési hatása Szekszárdtól délre már csak részben érvényesül. És ebben nem is lesz változás, amíg nincs ezen a szakaszon egy híd, ami biztosítaná a folyó túloldalán lévő térségek összeköttetését. Szekó József úgy látja, 2018-ban elkezdődhetnek a munkálatok. Mint mondta, folyamatosan zajlanak az egyeztetések a témában, napról napra közelebb van a város ahhoz, hogy a híd megépüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!