Közélet

2010.12.31. 08:02

Mozgalmas kultúrfővárosi év

Két választás, magas rangú politikusok, különleges zenei és képzőművészeti események, hosszú esztendők óta nem látott beruházásdömping, természeti csapások – ezek jellemezték a 2010-es évet.

Mészáros B. E.–Nyaka Sz.

Nem volt unalmas a lassan magunk mögött hagyott esztendő, nem is volt könnyű a legérdekesebbnek vélt eseményekből szemezgetni – a bőség zavarával küzdöttünk.

Több városvezető is elhunyt az idén

A 2010-es év elején rögtön tragédiával szembesülhettek a szigetváriak: hirtelen elhunyt polgármesterük, Paizs József. A város sora is rosszra fordult: nem sokkal később a nagyobb települések közül elsőként jelentett csődöt. Májusban Pécs gyászolt: a 2006-os balesete óta kómában fekvő Toller László korábbi polgármester, országgyűlési képviselő halt meg.

Természeti katasztrófák miatt félhettek

A késő tavasz és a nyár eleje idén nem a kellemes időjárásról híresült el, nem volt ez másként Baranyában sem. Pécsett folyó sincs, ám a megáradt Meszes-patak olyan károkat okozott a Május 1-je utcában és környékén, hogy egy folyami árvíz is megirigyelhette volna.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Olvasói fotó
[/caption]

Víz alá került Sásd egy része is, olyannyira, hogy a benzinkút felől nézve úgy tűnt, tó keletkezett a Hegyhát központi településén.

Komoly károkat okozott az özönvízszerű csapadék Észak-Baranyában is. Történt még kár, igaz, ez más jellegű volt: áprilisban Pécsett megdőlt a tettyei palotarom fala, és az azt tartó földréteg is mozgott – a kárelhárítási munkák a közbeszerzések lezárulta után jövő januárban indulnak.

Perek, bűnügyek, vádak és feljelentések

Az év elején megkezdődött a gyermekek molesztálásával vádolt mohácsi művésztanár, B. Mihály pere – ítélet máig nem született. Júliusban bombaként robbant a hír, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a Pécsi Tudományegyetem gazdasági főigazgatóját, I. Gábort. Bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel vádolják őt és több társát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Júliusban előzetes letartóztatásba helyezték a PTE gazdasági főigazgatóját
[/caption]

Ősszel a pécsi püspökség fölött sokasodtak a felhők: előbb Wildmann János, az Egyházfórum folyóirat főszerkesztője vádolta meg a püspökséget gazdasági és szexuális bűncselekményekkel, amit a püspök cáfolt, majd ismeretlen tettes feljelentése kapcsán indult nyomozás.

Szintén ősszel Keczer Lászlót, a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatóját vádolta meg a hatóság az elhíresült buszeladási ügyben. Decemberben pedig az egyetemi ámokfutó, G. Ákos pere kezdődött meg a megyeszékhelyen. Voltak érdekes bűncselekmények is, az egyik legkülönösebb márciusban történt: két külföldi diák légpisztollyal lőtt macskákra – vesztükre, ugyanis kommandósok vitték el őket.

A 2010-es év két választást is tartogatott. Áprilisban Baranyában is tarolt a Fidesz-KDNP – a rendszerváltozás óta még soha nem fordult elő, hogy mind a hét baranyai országgyűlési körzetet egy párt nyerje el, most viszont ez történt. Októberben az önkormányzatok szintjén győzött a jobboldali kormánypárt. Pécsett Páva Zsolt polgármester magabiztosan, a voksok 68,6 százalékával nyert – arányaiban jobban, mint az ős fideszesnek elkönyvelt Debrecenben Kósa Lajos.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páva Zsolt szavazott
[/caption]

A megye nagyobb városaiban mégsem ez volt a csúcs, hiszen a szintén fideszes Szekó Józsefet a mohácsi választók 74,7 százaléka támogatta a városvezetői poszton. De nemcsak polgármestereket és képviselőket, hanem rektort is választottak idén: Magyarország első egyetemét, a pécsit Gábriel Róbert után Bódis József vezeti, miután márciusban meggyőző fölénnyel nyert.

Diplomáciai csúcsoknak is otthont adott Pécs

Az EKF évében magas rangú politikusok is felkeresték Baranyát, Pécset. Áprilisban három köztársasági elnök – a szerb, a horvát és a magyar – a baranyai megyeszékhelyen tárgyalt, Sólyom László akkori elnök meghívására.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Séta Pécs belvárosában
[/caption]

Októberben pedig az Európai Bizottság elnöke, az EU kormányaként ismert szervezet vezetője, José Manuel Barroso Pécsett egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel, s megnyitották a nemzetközi rektortalálkozót.

Lakókocsi autó nélkül, eldőlt a radar sorsa

Különlegességeket is tartogatott az idei év. Februárban a holland Tjerk Ridder kereste fel Pécset, aki a kultúrfővárosokat járta végig, nem mindennapi autóstoppal: lakókocsija volt, de gépjárműve nem, ám így is beutazta Európát.

Márciusban országos visszhangot keltett, hogy a pécsi közgyűlés úgy döntött: kitiltja a koldusokat a történelmi belvárosból. Szintén e hónapban úgy határozott a Legfelsőbb Bíróság, hogy az eredeti terv alapján nem épülhet meg a tubesi lokátor.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Örömünnep a Jókai téren: nem épül radar a Tubesen
[/caption]

Októberben rendőrök jelentek meg a mohácsi testület ülésén: egy helyi polgár, Németh Imre és egy jobbikos képviselő, Polgár Károly ugyanis műanyag kötözővel összebilincselte magát, miután előbbit ki akarták küldeni a teremből. Végül a rendőrök vitték el őket – igazi bilincsben.

Maradandó alkotások is születtek bőségesen

Régóta nem volt ennyi nagyberuházás Baranyában, mint idén. Márciusban, a választási kampány közepén átadták a régóta várt M6-M60-as autópályát – üröm az örömben, hogy két hónapra rá leszakadt Tolnában egy leállósávja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy évtizedek óta várt pillanat: idén végre átadták az M6-os autópályát
[/caption]

Nem járt jól az ősszel Pécsett átadott Tudásközpont sem: előbb ablakok, majd egy fűtéscső robbant szét, így az épületet ideiglenesen be kellett zárni. A decemberben átadott Kodály Központról viszont ódákat zengtek a látogatók és a zeneművészek is. Ősszel különleges bemutatókkal nyílt meg a Nagy Kiállítótér Pécsett.

S nem beszéltünk még az EKF-évadra megújult terekről, épületekről, a múzeumok utcájáról. De Pécsen kívül is zajlottak nagy munkák: nyár végére átadták a siklósi fürdőt és az orfűi aquaparkot. S előttünk van még a Zsolnay-negyed teljes elkészülte (egyes részei már látogathatóak), emellett idén született döntés a 400 ágyas klinika teljes felújításáról, s egy új sürgősségi központ építéséről, 12 milliárd forint értékben.

Színház és cirkusz az utcákon, tereken

Egyszeri és megismételhetetlen volt kulturális oldalról az esztendő, hiszen több mint másfél milliárd forintot fordítottak az EKF évében Pécsett programokra.

Már a nyitány is pazar volt, Káel Csaba rendezésében a pécsi történelem támadt fel látványelemekben. A belváros aztán több alkalommal is színpaddá változott. Hol cirkuszi akrobaták lógtak a szeren olykor negyven méter magasban, máskor meg flashmob játékba csöppent az ember, amint félszáz fős csapat indult lubickolni fürdőruhákban, úszógumikkal a Széchenyi téri szökőkutakba.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Felemelő és rendkívüli EKF-nyitány volt
[/caption]

Élőszobrok varázsolták el olykor a Ferencesek utcáját, és XIX. századi vendéglő is megelevenedett a Jókai téren, a Monarchia dicsőségét hirdetve.

Kispálék elbúcsúztak, Bregovic, Seal és Meola beköszönt

A csúcskoncertek sorát az izlandi Mezzoforte nyitotta, de az angol Matt Bianco együttes és Rhoda Scott lábtyűs jazzfutamai is sokakat megmozgattak a Tavaszi Fesztiválon.

Az Europemánia az újhullámos könnyűzenéből terített egy csokorra valót, majd jöttek a Kispál és a Borz búcsúkoncertek, de sajnos Lovasiék tényleg komolyan gondolták, és a Szigeten augusztus 9-én végleg befejezték.

Jött viszont helyettük Seal egy parádés popbulival ötezer embernek az Expo Centerben, ám a zenebarátok szerint az utóbbi esztendők legjobb hangulatú pécsi koncertjét Goran Bregovic adta a Bazilika előtt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Seal-koncert a pécsi Expo Centerben
[/caption]

Pazar volt a Balkán Világzenei Fesztivál is, mely mind nagyobbra terebélyesedik, míg a klasszikus világsztárok közül a legkiemelkedőbb est Maxim Vengerov nevéhez fűződik, aki karmesterként nem hivatalosan megnyitotta a Pannon Filharmonikusokkal a koncertközpontot, majd hosszú idő óta először itt vett újra hegedűt a kezébe.

Végül a hab a tortán ugyancsak a Kodály Központban Al Di Meola jazzhangversenye volt, mely az akusztikus gitár hangjának minden szépségét felvillantotta.

Munkácsy Mihály ment, Cézanne és Matisse jött

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája nézőcsúcsot döntött, csaknem hetvenezren nézték meg a három képet nyolc hónap alatt. A hatszáz darabból álló Gyugyi-gyűjtemény a Zsolnay-kerámiák szecessziós korszakából hozott különlegességeket, de az igazi képzőművészeti kavalkádot a Magyarok a Bauhausban tárlat jelentette, mely rádöbbentette a pécsieket, hogy micsoda valós értékekkel rendelkezik a város.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gyugyi László mutatja gyűjtemányét a köztársasági elnöknek
[/caption]

A Nyolcak – Cézanne és Matisse bűvöletében kiállítás pedig megmutatta, hogy vidéki csodák márpedig lehetnek, mert ekkora tárlat nem volt még soha sehol az országban. Közben megnyílt a Nagy Kiállítótér, egy hatalmas új galéria a Zsolnay-negyedben, s láthattuk három kiemelkedő alkotónk, Pincehelyi Sándor, Bencsik István és Gellér B. István életmű-bemutatóját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!