Közélet

2010.10.12. 18:25

Négy helyen ismét választanak

A jogerős döntések szerint október harmincadikán Vajszlón, Bostán, Ligeten polgármestert választanak, míg Szilváson pedig a cigány kisebbségi önkormányzat összetételéről szavaznak.

Máté Balázs (DN)

A Területi Választási Bizottság (TVB) múlt heti döntései jogerőre emelkedtek, a bíróság pedig Bosta esetében megsemmisítette a polgármester-választás eredményét, így ott, valamint Vajszlón és Ligeten is megismétlik a voksolást. Szilváson a cigány kisebbségi önkormányzat összetételéről szavazhatnak. A voksolásokat október harmincadikára tűzték ki.

Amint az ismert, Vajszlón mindössze egyetlen szavazattal szerzett többet Szabó Kornél Csaba, mint Denke Valéria (418:417 volt az eredmény) október harmadikán. A procedúrát azért kell megismételni, mert a TVB azóta a bíróság által is helybenhagyott határozatában megállapította, hogy kilenc személytől nem kérték el az azonosító okmányaikat a szavazást megelőzően, és ez törvénysértésnek minősül.

A megismételt polgármester-választás tulajdonképpen az előző voksolás „reprodukciója”, vagyis csak ugyanazok a jelöltek indulhatnak. Értelemszerűen ajánlószelvényeket sem kell gyűjteniük az érintetteknek. Érvényességi küszöb nincsen, a voksolást az nyeri, aki több szavazatot kap, egyenlő eredmény esetén időközi választást tűznek ki.

Választási cikkeinket itt találja összegyűjtve!

Nem szavazhatnak a beköltözők

Meglehetősen érdekes kérdés viszont az, hogy kik adhatják le szavazatukat. Az Országos Választási Bizottság ezzel kapcsolatos állásfoglalása szerint – némiképp egyszerűsítve – azok szavazhatnak, akiknek az első voksolást követően nem szűnt meg a választójoguk, illetve a szavazókör területén lévő lakcímük, valamint azok, akik időközben választójogosulttá váltak. (Például betöltöttek 18. életévüket.) A testület álláspontja szerint ugyanakkor a választójog egyenlősége alkotmányos elvének, a jóhiszemű joggyakorlás elvének az felel meg, ha nem kerülnek fel a névjegyzékre azok a választópolgárok, akik a megismételtetett szavazást követően lakcímet változtatnak – vagyis akik időközben jelentkeztek be valamelyik településre, azok nem szavazhatnak.

Miért éppen szombaton ismételnek?

A gyakorlat szerint a választásokat általában vasárnap rendezik, október 30-a ellenben szombat. Október 3-tól számítva harminc napon belül meg kell tartani az ismételt voksolásokat, viszont csak olyan dátumra lehet kitűzni, amelyet nem előz meg, és nem is követ munkaszüneti nap. November elseje, Mindenszentek viszont hétfő, így esett a választás október 30-ra.

Bostán megsértették a kampánycsendet

Szilváson azért rendelték el a polgármester-választás megismétlését, mert a TVB határozatában foglaltak szerint bebizonyosodott, hogy az egyik szavazónak valaki a szavazóhelyiségben megmondta, „kit kell beikszelni”. Bostáról több óvás is érkezett, az egyik beadvány szerzője például azt kifogásolta, hogy egy lakcímre – szerinte – 31-en vannak bejelentkezve. Ezt az óvási okot a TVB és a bíróság is elutasította, előbbi testület azonban közokirat-hamisítás gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett. Helyt adtak viszont annak a bizonyítékokkal, tanúvallomásokkal is alátámasztott kifogásnak, amely szerint az egyik polgármesterjelölt a választás napján is nyitva tartotta vegyesboltját, ahol alkoholt is mért a választóknak, ezt a kampánycsend megsértésének minősítették.

Indult a választáson, de nem szerepelt a jegyzékben

Ligeten a cigány kisebbségi önkormányzati választást kell megismételni, mert az egyik jelölt nem szerepelt a választási névjegyzékben. A voksoláson ezúttal is csak azok vehetnek részt, akik felvetették magukat a névjegyzékbe. A testületet az a négy személy alkotja, aki a legtöbb szavazatot kapja a listán, egyenlőség esetén sorsolással döntenek, tehát nem kell időközi választást tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!