Közélet

2013.04.04. 10:51

Negyvenéves a pécsi TV-torony

Ma is a térség egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja az 1973-ban épült torony. Annak idején az MTV vételi minőségét is javította.

bama.hu

1973. április 4-én adták át az állami beruházásként megépített pécsi TV-tornyot. Az átadott létesítmény jelentősen javította az akkori MTV 1 és 2 műsorcsatorna, a Kossuth, a Petőfi és a most Bartók rádiónak nevezett URH rádió csatorna vételi minőségét a Dél-Dunántúlon.

A toronyban kialakított kilátó óriási szenzáció volt. Akkori látogatottsága meghaladta a 200.000 főt. A város fölé meredeken emelkedő Misina-hegy tetején nagyjából ötszáz méterrel emelkedik a város fölé. Fantasztikus panorámájával ma is a térség egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.

Az 1995-ös antennacsere orosz videója:

197 méteres magasságával a pécsi tévétorony hazánk legmagasabb épített (és nem szerelt) szerkezete – azaz épülete - olvasható hg.hu építészeti magazinban. A 18 500 tonna vasbetonból épült torony eredetileg hat méterrel alacsonyabb volt; egy 1995-ös antennacserét követően nyerte el mai méretét. Sajátossága, hogy a rendkívül jó elhelyezkedést és a Pécsre kínálkozó panorámát kihasználva kilátót és presszót is terveztek bele. A talajszintről ezeket gyorslifttel érhetjük el; az üvegfalú presszó 75 méter magasan, a sokak osztálykirándulásos rémálmát okozó, nyitott kilátóterasz felette helyezkedik el. A torony a kilencvenes években közkedvelt bulihelyszíne volt Pécs fiatalságának, de ezt a funkciót mára elvesztette. A ma 40 esztendős épületre a kivitelező, a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat olyan büszke volt, hogy beemelte a logójába is.

A kilátó-étteremben csütörtökön születésnapi partit is rendeznek.

Hordozható verzióban is elkészült

Egy ösztöndíjjal Pécsen alkotó művész, Trevor Amery hordozható változatban is elkészítette a város nem hivatalos jelképét.

"Az itt töltött idő alatt a torony számomra is fontos tájékozódási pontként szolgált. Ez az installáció egy abszurd kísérlet arra, hogy magammal vigyem ezt a hivatkozási pontot és emléket, bárhová megyek." - írja honlapján a művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!