Közélet

2010.01.19. 14:01

Nem nő a víz ára Komlón

Új év, új árak. Az előző években ez szinte minden alkalommal azt jelentette, hogy több lesz a fizetnivaló a városban, legalábbis, ami a közüzemi díjakat illeti.

K. E. I.

Az első meglepetés azonban akkor érte a lakókat, amikor kiderült, idén nem emelkedni, hanem csökkenni fog a távfűtés ára, köszönhetően az új biomasszakazánnak és a távhőáfa csökkenésnek. Most pedig az is napvilágot látott, hogy a víz köbméterenkénti ára sem változik, igaz, ez esetben csökkenésről nem lehet beszélni.

Tavaly januártól ugyanis Komlón is a kéttényezős elszámolási rendszer van életben, azaz alapdíjból, valamint az elfogyasztott vízmennyiség alapján kiszámolt változó díjból áll a vízszámla.

Az ivóvíz alapdíját háromszáz, a szennyvízét kettőszázötven forintban állapította meg akkor a testület, így egy köbméter hideg víz elhasználása ma több mint ezer forintba kerül a fogyasztóknak. Éppen emiatt idén nem emelhet árat a szolgáltató, amely, hogy a további veszteségeket elkerülje, energiaracionalizálási feladatokat is elvégzett. Ez egyrészt a kedvező árú áram lekötését, másrészt a korábbi, rosszabb hatásfokú szivattyúk cseréjét jelentette, amellyel jelentős összegeket spórolhat meg a társaság.

A decemberi képviselő testületi ülésen felvetődött a kérdés, hogy hogyan lehetne a víz árát csökkenteni a városban, ezért a testület megbízta a Komló-Víz Kft.-t azzal, hogy készítsen teljes körű kimutatást a tisztán látás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!