Közélet

2016.10.06. 18:31

Nem sok maradt az épületből - Meglepő képet nyújt a Magasház

Elérték a terepszintet, ha úgy tetszik, a földszintet a pécsi 25 emeletest bontó munkások. Nem végeztek a munkával, de mostanra már nem vízszintesen haladnak a bontással.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Elérték már a földszintet, annyira lebontották a pécsi 25 emeletes Magasházat mára. Nem beszélünk félre, nem végezett még a munkával a megbízott kivitelező konzorcium, sőt akár majdnem teljes hat szint is áll még az épületből. Mostanra azonban már nem vízszintesen, emeletről emeletre, felülről lefelé bontanak, hanem fentről le, soronként. A bontási munkálatokat kivitelező Strabag MML Kft.-Land-Bau Kft. alkotta konzorciumnál lapunk érdeklődésére elmondták ugyanis, hogy jelenleg a még néhol hatszintes épület bontása a bontástechnológiai terveknek, ütemterveknek megfelelően folyamatosan halad. Az északi lépcsőház környezetében az épületet már terepszintig elbontották. A kivitelezők továbbra is ígérik, hogy legkésőbb az év végig, azaz a végső szerződéses határidő előtt minden szükséges bontási munkával készen lesznek.

Mint ismeretes, a kivitelező konzorcium egy többfordulós közbeszerzési eljárás győzteseként, valamivel kevesebb mint nettó egymilliárd forintért bontja el a 25 emeletest, amit Orbán Viktor ígéretének megfelelően központi forrásból finanszírozhat a város – a pénzt az önkormányzat a Belügyminisztériumtól kapja a munkára.

Már lehetséges

A bontást már valóban nem fentről lefelé, hanem északi irányból dél felé, nagygépes bontással, a terepszintről végezve történik, közölték kérdésünkre a kivitelezők. Ismételten hangsúlyozták, amit már korábban is elmondtak ezzel kapcsolatban: a terepszintről történő bontógépes munkavégzés az ilyen méretű épületek esetében szokványos megoldás. Az alkalmazását jelen esetben az tette lehetővé, hogy az épület már elérte azt a magasságot, ahonnan a munkálatokat biztonságosan, kisebb kockázati tényezők mellett, nagy hatékonysággal a terepszintről el lehet végezni.

Nem zavarhatja az autósokat

Többek szerint zavarhatja a Szigeti és Hungária úton közlekedőket a már terepszinten is látható vízpára. A kivitelezők viszont azt mondták, a porkibocsátás csökkentése érdekében használnak elsősorban tűzoltófecskendőket és a bontógép gémjére szerelt locsolóberendezést. Leszögezték, hogy sem az ezekből, sem az eseti jelleggel használt vízporlasztó berendezésből keletkező vízpermet nem zavarja a közlekedést.

A pormegkötésből származó jelenséget egy enyhe szellővel kísért záporhoz lehet hasonlítani. Ráadásul a bontási munkák egyre inkább eltávolodnak az úttól, déli irányba, a Megye­ri tér felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!