Közélet

2010.07.20. 19:16

Nem Tvrtko lesz az LMP pécsi indulója

A parlamenti pártok egy része még nem döntött a városok polgármester-jelöltjeiről. Péccsel kapcsolatban felmerült Vujity Tvrtko neve is, de a riporter cáfolta a hírt.

BA, KE, MB, NySz - NL (bama.hu)

A pártok egy része már bejelentette, kit indítanak a polgármesteri székért a helyhatósági választáson, vannak viszont, akik még kivárnak. Pécsett a Fidesz Páva Zsoltot, a megyeszékhely jelenlegi polgármesterét indítja újra az október 3-i választáson. Amint az ismert, Páva Zsolt tavaly tavasszal, időközi voksoláson nyerte el a pécsi városvezetői posztot, miután nagy fölénnyel legyőzte Szili Katalint, az MSZP jelöltjét, korábbi házelnököt.

Az MSZP még nem döntött. Nyőgéri Lajos, a párt pécsi elnöke lapunknak elmondta, pénteken lesz a küldöttértekezlet, ahol végleges döntés születik, ám addig neveket sem kíván mondani. A Dunántúli Napló úgy tudja, az alapszervezeteknél mások mellett Tóth Bertalan jelenlegi közgyűlési frakcióvezető, és Meixner András korábbi alpolgármester neve is felmerült.

Komlón a szocialista városvezető, Páva Zoltán megerősítette, ismét indul a polgármesteri posztért. Minden bizonnyal legfőbb kihívója a Fidesz részéről Polics József lesz, indulását már szintén bejelentették.

Mohácson a várost 1998 óta irányító fideszes Szekó József ismét indul a polgármester-választáson. A szocialisták 2002-ben nem állították jelöltet a Duna-parti városban, 2006-ban viszont igen, s várhatóan ezúttal is ezt teszik. Darazsácz János, a párt mohácsi elnöke szerint rövidesen megnevezik polgármester-jelöltjüket, a végleges döntésig nem kívánják azonban ezt megtenni.

Szigetváron a Fidesz lépett először, kedden délután Bánki Erik a párt dél-dunántúli regionális igazgatója, országgyűlési képviselő mutatta be Kolovics Jánost a Fidesz szigetvári polgármester jelöltjét. A város MSZP szervezete érdeklődésünkre egyelőre még a jelöltállítás folyamatáról számolt be. Szándékuk szerint a fiatalabb generációból választanak majd ambíciózus, a városban ismert jelöltet. Lapunk úgy értesült, hogy nem kizárt, hogy dr. Rodek Gyula, a korábban SZDSZ színekben megválasztott, jelenleg ügyvivő alpolgármester is ringbe száll a városvezetői posztért.

A Jobbik már kiválasztotta polgármester- és önkormányzati képviselő-jelöltjeit, ám még csak megyei szinten tart a jelöltállítási folyamat. Két héten belül ígérnek neveket, az biztos, hogy a három legnagyobb városban lesz polgármester-jelöltjük.

Az LMP-nél sincsenek még nevek, ők azt mondják, lehet, hogy lesz olyan város, ahol képviselő-jelöltet sem indítanak. Pécsett lesz polgármester-jelöltjük, de nem Vujity Tvrtko, ahogy az felröppent a sajtóban.

Siklóson dr. Marenics János még nem tudja, elindul-e ősszel. Két héten belül ígért választ, ám ha igent mond is, függetlenként indul, informálisan egyeztetett már a Fidesszel és az MSZP-vel is lehetséges támogatásáról. A szocialisták napokon belül döntenek, lesz-e önálló jelöltjük, vagy más támogatottjuk. Marenics támogatását nem zárták ki. A Fidesz nem indít a városban polgármester-jelöltet.

Vujity Tvrtko: "Nem leszek jelölt egyik pártnál sem"

A kedden felröppent sajtóértesüléssel kapcsolatban Vujity Tvrtko megkereste a bama.hu szerkesztőségét, hogy elmondja, őt is meglepte a hír. A riporter közölte: valóban megkeresték korábban egy párttól, de határozottan elutasította a felkérést.

"Meglepetéssel olvastam, hogy nem leszek az egyik párt polgármester-jelöltje Pécsett - közölte az ismert tévés újságíró. De még öt olyan hírt tudok mondani, ami velem kapcsolatos, és nemmel kezdődik: nem leszek az egyesült államok negyvenötödik elnöke, nem nyertem meg a lottó ötöst, nem engem nézett ki Matyi Dezső a Pécs labdarúgó csapatának utánpótlás edzőjének és nem vásároltam meg a TV-tornyot sem. Komolyra fordítva a szót, egyetlen pártnak sem voltam, nem vagyok és nem is leszek politikai jelöltje, sehol az országban." Ettől függetlenül hajrá Pécs! - tette hozzá Vujity Tvrtko.

A riporter kérdésünkre megerősítette, hogy egy párt valóban megkereste telefonon, de röviden és határozottabban elutasította a "népszerűségi felkérést".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!