Közélet

2015.04.15. 19:01

Nem vagyunk szűkmarkúak, ha hálapénzről van szó

Úgy tűnik, a magyarok továbbra is fizetnek, mint a katonatiszt. Van, amikor duplán.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A napokban nyilvánosságra hozták a Központi Statisztikai Hivatal adatait, amelyek a borravaló- és hálapénzadási szokásainkat tükrözik. Kiderült, nem vagyunk szűkmarkúak: 8,4 milliárdnyi borravalót és 8,3 milliárdnyi hálapénzt fizettünk ki 2014-ben.

A hálapénzek nagy része (4,1 milliárd forint) a kórházi orvosokhoz került, a legkevesebbet az ápolók, asszisztensek, műtősök kapták.
Kíváncsiak voltunk, vajon Baranyában is „adakozóak-e” az emberek. A válaszok alapján a benzinkutakon átlagosan 50–100 forintot hagyunk ott borravalónak, a pizzafutártól pedig nem kérjük el a visszajárót, ha az kevesebb, mint 200–300 forint. Sokan a szerelőknek is rátesznek egy-egy ötszázast, főként azért, hogy ha legközelebb hívják őket, hamar kimenjenek.

A legtöbb pénzt azonban mi is az orvosoknál hagyjuk. A kismamák beszámolói szerint alkalmanként 3000–10 000 forint közötti összeget fizettek az nőgyógyásznak a várandósság ideje alatt, szülésnél pedig 30 és 100 ezer került a borítékba. Többségük hangsúlyozta, nem utólag és hálából fizetett, hanem előre és félelemből. Attól tartottak ugyanis, ha nem fizetnek, nem foglalkoznak vagy rosszul bánnak velük. (Akadt orvos, aki konkrét tarifát mondott, hozzátéve, akinek nem tetszik, az elmehet.)
Néhányan semmit sem adtak, mondván, évek óta fizetik a TB-t, ezért megjár nekik az ellátás.

A kismamákon túl az idősek nyúltak mélyen a pénztárcájukba: egészségi állapotukból adódóan a kórházi szakorvosoknál és a háziorvosoknál is jelentős összeget hagytak. Utóbbiaknak átlagosan 1000–3000 forintot „csúsztattak” a zsebükbe, előbbieknek 10–15 ezret.

A megkérdezettek közül azért akadt olyan is, aki csak próbálkozott, de az orvos nem fogadott el tőle semmit.

Hol, kinek, mennyit?

A borravaló-fizetésnek van protokollja: az általános szabály szerint 10–15 százalékot illik hozzáadni a végösszeghez az éttermekben. Valahol viszont az ár már tartalmazza a felszolgálás díját, amit fel is tüntetnek az étlapon vagy a számlán. Taxisnak, szobalánynak, londinernek, benzinkutasnak annyit adhatunk, amennyit gondolunk, a légi utaskísérőknek viszont tilos. Érdekesség, hogy Ausztráliában nincs borravaló, ahogy Kanadában sem – legalábbis, ami a benzinkutakat illeti. Az USA-ban 15–20 százaléka borravaló mértéke. Az arab országokban minden szolgáltatásnak külön díja van.

Ugyanaz, mint 17 éve

A KSH adatai szerint borravalóként összesen a legtöbbet a fodrászoknak, kozmetikusoknak adtunk alkalmanként (200–300 forint), ami éves szinten 2,6 milliárd forintot jelent. Őket követik a pincérek, pultosok (400–400 forinttal), az ételfutárok évi 2,5 milliárddal, majd a benzinkutasok, postások, autószerelők és az eladók következnek. A legkevesebbet az újságosok, taxisok, szerelők, építési szakemberek, a portások és a kéményseprők kapták tavaly. A korábbi, 1998-as vizsgálat szerint a lakosság 5,3 milliárd forintot adott ki borravalóra a mostani 8,4 milliárdhoz képest. Hálapénzre akkor 3 milliárd ment el.

Legálissá tennék

Bár sokan igazságtalannak tartják a hálapénzt, az Igazságügyi Minisztérium legalizálná, amennyiben „a páciens ezzel az elégedettségét kívánja kifejezni”. Az továbbra is bűncselekmény lenne, ha az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné. Többek szerint viszont inkább az egészségügyi dolgozók fizetését kellene megemelni. Így elkerülhető lenne, hogy az orvosok, ápolók rászoruljanak a pluszpénzre, és minden alkalommal elháríthatnák a felkínált összeget. Akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint a betegek maguk generálják a problémát és „kényeztetik” el az orvosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!